ЦИК отхвърли упреците за качеството на хартията в машините за гласуване

ЦИК отхвърли упреците за качеството на хартията в машините за гласуване
A A+ A++ A

От Централната избирателна комисия отхвърлиха упреците за качеството на хартията, с която биват зареждани машините за гласуване.

Проблемът, заради който премиерът Николай Денков успя да гласува чак от втория път с машина в столичното Шесто помощно училище най-вероятно е свързан с това, че избирателят преди него е издърпал бюлетината. Това обясни говорителят на ЦИК Росица Матева в отговор на въпрос на БНР.

"Аз не зная каква е причината да не е могъл да гласува от първия път. От това, което ми казаха колеги, които са гледали излъчване от гласуването, машината е блокирала от избирателя, който е гласувал преди него и от опита, който аз имам, мога да предположа, че може би е издърпана от машината бюлетина и затова е блокирала. Доколкото разбрах не е викан техник на "Сиела Норма". Проблемът е отстранен от членове на секционна избирателна комисия и премиерът е гласувал".

Матева не коментира критиките, отправени от министър-председателят, че проблемите, които виждаме, са резултат от недобрата координация между институциите и че особено тук отговорността е на ЦИК.

По повод на отправените от "Сиела Норма" цяла норма упреци във връзка с техническите параметри изисквания към поръчаните хартиени ролки за машините. Росица Матева каза, че не смята за редно в деня преди изборите да се правят такива коментари от фирмата-изпълнител, на която е възложено машинното гласуване.

"Въз основа на подадена от него оферта с ясното съзнание, че са такива изискванията към машинното гласуване и той може да се справи. По отношение на твърденията за ролките. Нека да разграничим твърденията за хартията, които се появяваха в публичното пространство и след изборите на 2-ри април. Както много пъти съм казвала, ЦИК е направила изследване на хартията, предоставена от печатница на БНБ и на хартията, предоставена за предходни избори от "Сиела Норма".

По думите на Матева, след направените съответни лабораторни изследвания, изводите са, че и двете хартии са идентични и отговарят на изискванията на производителя на машините. Що се отнася до диаметъра на ролката, е получен отговор от определения за изпълнител на доставката на хартия за машинно гласуване в Изборния кодекс, а именно печатницата на БНБ, че в България не се намира машина, която да разролва на шпула (барабан) от 12,75 мм, тоест 0,5 инча. Едновременно с това са проведени тестове как работят машините с хартия, навита на шпула от 1 инч и е установено, че и с такава шпула хартията отговаря на изискванията.

Днес се гласува с машина в близо 5900 секции в цялата страна, като до момента едва в 20 секции е преустановено гласуването с машина заради различни проблеми с устройствата.


#машини за гласуване #ЦИК

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Политика
Последно от Политика

Всички новини от Политика »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници