Росица Матева: Гласовете на няколко човека за кмет на София са загубени

Росица Матева: Гласовете на няколко човека за кмет на София са загубени

Стоп кадър/БНТ

A A+ A++ A

Гласовете на няколко човека са загубени, и то за кмет на община София. Тази констатация направи по време на заседанието на ЦИК говорителката на комисията Росица Матева.

Тя обясни, че е получила сигнал от журналист и от неин приятел, които при гласуване с машина в София за кмет на район и община отбелязали, че ще гласуват и за двата вида избори, но машината отпечатала бюлетина само за кмет на район. "Това е странно, защото първо трябва да е бюлетината за кмет на община", каза Матева. Освен това и двамата получили отказ да гласуват втори път.

След обаждане на техниците от колцентъра, оттам казали, че гласът ще бъде отчетен през флаш паметта. Според Изборния кодекс обаче гласовете се отпечатват от машинната бюлетина. Така че гласовете на няколко човка са загубени и то за кмет на община, ядоса се Матева.

Тя настоя ЦИК да изпрати писмо до "Сиела норма", които "в спешен порядък да обяснят защо се случва това и то точно в Столична община. От други места, където има 2 избора не са се получили сигнали, а от тук са повече от 10", гневна бе Матева. Искането й за изпращане на писмото бе подкрепено от 15 членове на ЦИК.

Глас в залата настоя за проверка в тези две секции, както и дали има и други такива случаи. Ако е тенденция в тези секции да се реши кардинално да се прекрати машината, и да се мине на хартия, каза той, но не се разбра какво смятат останалите от комисията.

Нова порция секции, в които машинното гласуване е преустановено, бе приета на поредното заседание на ЦИК. Това се е случило в една секция в Хасково, а в една от секциите в Асеновград има "повреда в ножа". В една СИК в Трявна са спрели гласуването с машина заради проблем в разчитането на картата. Една варненска секция също докладва за неработеща машина, както и няколко софийски

Цветозар Томов докладва за сигнал от една от столичните секции, във Втора езикова гимназия - избирател се оплакал, че поискал да му бъде поставен печат на машинната бюлетина, но получил отказ от СИК. Томов отбеляза, че има и телефонни обаждания с подобни оплаквания. Колегите му припомниха, че Росица Матева вече е обяснила на брифинг малко преди това, че печат трябва да се поставя. Обяснение обаче ще бъде качено и на сайта на ЦИК.


#ЦИК #машинно гласуване

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Политика
Последно от Политика

Всички новини от Политика »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници