"Хамас" пусна видео с три жени, молещи Нетаняху да договори размяна на заложници

"Хамас" пусна видео с три жени, молещи Нетаняху да договори размяна на заложници

pixabay

A A+ A++ A

Радикалното палестинско движение "Хамас" публикува видеозапис с три жени, за които каза, че са негови заложнички, предадоха световните агенции.

Видеото е с продължителност от 76 секунди. То бе разпространено от медиите на "Хамас" със заглавие: "Известен брой задържани ционисти отправят послание към Нетаняху и неговото правителство".

Във видеото едната от трите жени призовава израелския премиер да договори размяна на заложниците, държани от "Хамас" с палестинци, които се намират в израелски затвори.

"Биби Нетаняху, шалом. Ние сме заложници от 23 дни", казва жената. "Знаем, че трябва има прекратяване на огъня. Вие трябва да ни освободите, всички нас, вие поехте ангажимента да освободите всички ни", добавя тя, обръщайки се към Нетаняху, предаде ДПА.

"Вместо това вие носите бремето на вашите политически, военни и дипломатически пропуски и грешки и на вашите пропуски и грешки в областта на сигурността. Заради бъркотията, която сътворихте на 7 октомври, защото армията не беше там, никой не дойде, никой не ни защити, сега ние - невинните цивилни, гражданите, които плащаме данъци на израелската държава - сме заложници, при ужасяващи условия", допълни тя.

Жената обвини Нетаняху, че е искал да убие всички заложници, визирайки израелските удари по Газа, допълва ДПА. След което казва: "Не бяха ли убити достатъчно израелски граждани вече?"; след това с остър тон отправя искане да се постигне сделка за освобождаването на заложниците на "Хамас" срещу освобождаването на палестинските затворници, държани в израелски затвори. "Да се върнем при нашите семейства! Сега!", вика жената в края на видеото, предаде БТА.

Това е второто подобно видео, публикувано от "Хамас". Преди две седмици бяха публикувани кадри на млада жена, държана за заложник, която има и френско гражданство, припомня ДПА.

"Хамас" каза, че е взел за заложници 240 души от Израел по време на атаката на 7 октомври и заяви, че ще ги освободи в замяна на освобождаването на хиляди палестинци, намиращи се в израелски затвори, припомня Асошиейтед прес.


Няколко израелски медии публикуваха само екранна снимка от видеото и посочиха, че няма да го разпространяват, защото думите, изречени от едната от жените в него, са ѝ били продиктувани от "Хамас", отбелязва Франс прес.

Израелският министър на отбраната Йоав Галант обвини вчера "Хамас" в психологическа манипулация във връзка със заложниците, които държи, след като палестинското движение каза, че е готово да ги освободи в замяна на палестинските затворници в Израел, припомня Франс прес.

Днес израелският премиер Бенямин Нетаняху осъди също "жестоката психологическа пропаганда" на Хамас след публикуването на видеото, предадоха световните агенции.

"Обръщам се към Елена Трупанов, Даниел Алони и Римон Кирщ, които бяха отвлечени от "Хамас", който извършва военни престъпления. Нашите сърца са с вас и с всички други отвлечени хора", се казва в изявление на премиера по адрес на трите потихени жени и на останалите заложници на "Хамас".

#"Хамас"

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници