Страхил Делийски: Финалът в София е неясен, възможен е всякакъв развой

Страхил Делийски: Финалът в София е неясен, възможен е всякакъв развой
A A+ A++ A

"Възможен е всякакъв развой на балотажа в София. Финалът е абсолютно отворен."

Това мнение изрази пред БНР политологът Страхил Делийски, преподавател в Софийския университет "Св. Климент Охридски".

Васил Терзиев е близо до максимума на своя електорат. Той мобилизира по-малко, отколкото листата, посочи анализаторът.

"Ако той може да расте като допълнителна подкрепа, няма да е прекалено много. Всичко зависи от това какво Ваня Григорова ще успее да мобилизира."

Според него на вчерашния местен вот голяма част от непартийната периферия в София се е отказала да гласува и се е получила активизация на определен тип избиратели - специфична група, която се е мобилизирала много "по силата на един стар рефлекс".

"Това не е избирател с пар екселанс политическо мислене. Това е избирател, който носи по-скоро потребителска култура, гражданинът потребител, който мисли политиката през "плащам, за да получа услуга". Той е най-концентриран в София, този тип избирател. Той много повече си прилича с гражданина потребител в САЩ, отколкото с неговия съсед по квартал. Ключовото е, че става въпрос за потребяване на брандове, няма значение политиката. Брандът "Терзиев", брандът "ДБ", "Спаси София". Този гражданин не си задава въпроса как така представители на правителството ще протестират срещу себе си. Той се мобилизира от брандове и символи. Както отиваме да си купуваме определен тип маратонки. Брандът "Васил Терзиев" се продаде изключително добре на фона на другото", коментира Делийски в предаването "Хоризонт до обед".

На балотаж влиза кандидат със съвсем различен профил – Ваня Григорова, посочи още в анализа си Страхил Делийски. Според него кампанията на Григорова е предложила "разговор, разказ, изключително характерен за дебата в цяла Европа".

Обикновено резултатите на БСП са по-добри в страната, отколкото в София. Сега имаме нещо по-различно - средният резултат за листите на БСП в страната е доста под този в София, изтъкна още Делийски.

"На мен ще ми е изключително интересно как резултатът в София ще се отрази върху социалистическата партия. Защото няма как да не се отрази."

Хекимян не е бил първият избор, а резервен вариант на ГЕРБ, смята политологът. По думите му първоначално той е отворил кампанията си, за да разшири подкрепата, но впоследствие я е затворил сред избирателите на ГЕРБ.

Усещането за конструирана местна власт, зад която не стои легитимно доверие, а корпоративни частни интереси, става все по-натрапчиво, подчерта Страхил Делийски относно намаляваща избирателна активност. Според него скандалът с ДАНС и машините ни фокусира върху технологията как се произвеждат числа и е отказал много хора да гласуват, без това да означава, че са аполитични.

"Изборът като инструмент на политическо представителство беше подменен с изборите като производство на числа, което да даде на някого властта."

#анализ #София

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Анализ
Последно от Анализ

Всички новини от Анализ »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници