ЦИК: Ще се гласува само с бюлетини на хартия, няма да преразгледаме решението си

ЦИК: Ще се гласува само с бюлетини на хартия, няма да преразгледаме решението си
A A+ A++ A

Централната избирателна комисия няма да преразгледа решението си от снощи да се гласува само с хартиени бюлетини. Това обяви пред БНР говорителят Росица Матева. Още днес Общинските избирателни комисии ще получат указания за попълването на протоколите в секциите, в които трябваше да се гласува с машини. Според ЦИК, в доклада на ДАНС има достатъчно основания машинният вот да бъде отменен, а МВР носи отговорност за това, че устройствата от склада за съхранение са извадени и транспортирани без разрешението на Комисията.

Въпреки, че има удостоверяване на машините, което от снощи е факт, ЦИК не смята да върне устройствата за гласуване, каза говорителят Росица Матева:

"За ЦИК не се променя ситуацията, тъй като това решение е подписано от същия заместник-министър, за когото получихме информация от ДАНС, че е извършил действия, които рушат доверието в машинното гласуване; действия, които ни дадоха достатъчно основание да приемем това решение. Знаете, че аз съм убеден привърженик на машинното гласуване, гласувам винаги с машина, но снощи за мен единственият възможен изход от тази ситуация беше да се приеме това решение от Централната избирателна комисия. Към днешна дата няма постъпила друга информация, която да ми даде основание да го преразглеждаме. Решението е факт, то трябва да се изпълни незабавно. Изпратили сме указания до всички Общински избирателни комисии да уведомят Секционните избирателни комисии".

По думите на Матева, МВР носи цялата отговорност за това, че машините са напуснали склада за съхранение без разрешението на ЦИК:

"Министерство на вътрешните работи трябва да даде отговор на този въпрос как се е случило това. Изпратихме незабавно указания машините, които все още са в склада, да остават там, да бъдат запечатани, да бъде запечатан складът и вътре да бъдат прибрани само машините, които са напуснали склада и това да бъде извършено незабавно".

Още днес Общинските избирателни комисии ще получат ясни указания как да попълват протоколите в смесените секции, където трябваше да има устройства.

"Достатъчно ясни, за да не се налага допълнително пояснение и обяснение. Нека Общинските избирателни комисии също да бъдат спокойни. Ще се проведе гласуването с хартиени бюлетини и няма причина да има безпокойство и да се всява напрежение допълнително".

Матева определи като незаконосъобразно решението на Общинската избирателна комисия в София да раздава материалите за машините.

"За мен това решение на Общинската избирателна комисия е незаконосъобразно, но съответно то ще бъде обсъдено от ЦИК".

Преди това пред "Хоризонт" председателят на ОИК София Полина Витанова коментира.

"Точно така, и книжата, свързани с машинното гласуване, тъй като Централна избирателна комисия не ни е указала да не предаваме книжата, тя не си е изменила решението, с което е приела методическите указания и няма никакво последващо писмо. Извинявайте, след като видяхме след половин час, че е сертифициран софтуера, ние знаем до утре сутринта или утре на обяд какво ще се случи".

6 са жалбите до момента, постъпили в Централната избирателна комисия срещу решението за отмяна на машинния вот, каза Матева.

"Окомплектоват се в момента и незабавно ще бъдат изпратени във ВАС. А какво ще каже ВАС - когато се произнесе, тогава можем да коментираме. Предварително не можем да коментираме хипотези".

#ЦИК

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници