ЦИК: Има причини да отменим машинния вот! Не знаем защо ОИК-София е решила да има машини

ЦИК: Има причини да отменим машинния вот! Не знаем защо ОИК-София е решила да има машини
A A+ A++ A

ЦИК е приела решение, което всички ОИК са длъжни да изпълнят, и в страната няма да се гласува с машини. Не разбирам защо ОИК-София е взела решение да се гласува с машини. То е незаконосъобразно, заяви пред bTV говорителят и заместник-председател на ЦИК Росица Матева.

До това решение се стигна след като на председателя на ЦИК бе предоставен доклад на ДАНС. Когато агенцията, която отговаря за националната сигурност на страната, предостави такава информация за изборния процес, обсъдихме данните първо в ЦИК, после с председателя на НС и министъра на МЕУ. Министърът на МЕУ обясни, че няма да подпише протоколите за сертифициране на машините, и обясни, че зам.-министърът е дал писмени обяснения пред него, които потвърждават данните, които се съдържат в справката на ДАНС. След тази информация, и след като снощи в 20.00 ч. получихме писмо от МЕУ, че не е удостоверено съответствието на машините - а това е условие да има машинно гласуване, ЦИК прие това решение, обясни Матева.

Информацията, че министърът е снимал хеш-кода, не е коректно. На 20 октомври в МЕУ, в защитена среда, се проведе изграждане на изходния код, когато беше създаден и хеш-кода, който беше публикуван на страницата на МЕУ. Този хеш-код се показва навсякъде и се казва, че бил публичен. Но не става дума за това - става дума за съвсем различни действия. В понеделник, на 23 октомври, в защитена среда, бе предоставен достъп до изходния код на всички партии и коалиции, каквото е изискването на ИК. След тези процедури, в нарушение на всички правила, зам.-министърът е извършил действия, които дават основания да не сме сигурни какъв софтуер е инсталиран на машините, допълни Матева. Има достатъчно данни, които накараха ЦИК да вземе своето решение и да забрани гласуването с машини. В доклада на ДАНС има достатъчно информация, която да ни убеди да вземем това свое решение, каза Матева.

ЦИК не е дала разрешение машините за гласуване да напускат склада. Кой е дал разрешение машините да тръгнат из страната - на този въпрос трябва да отговори министърът на вътрешните работи. В предходни години винаги ЦИК е давала разрешение за това машините да напускат склада. Снощи, след заседанието на ЦИК, от телевизионни репортажи установихме, че машините са напуснали склада без надлежното разрешение, и незабавно дадохме указания на жандармерията и МВР машините да бъдат върнати в склада и той да бъде запечатан. Днес още ЦИК ще се свърже с МВР да попита защо не се изпълнява решението на ЦИК, уточни още Матева.

ЦИК е органът, който организира изборите и след взетото решение е ясно - машинен вот няма да има, категорична бе Матева.

ОИК ще раздаде всички изборни книжа, посочени в т.1 на указанията на ЦИК, които не са изменени или отменени.

Това с оглед на това, че в сайта на МЕУ се публикува решение, обратно на мотивите на ЦИК, от което е видно, че е подписано от МЕУ, МИБ и БИС, като са удостоверени съответствията на техническите устройства. Така че не сме наясно има или няма удостоверяване. Отделно от това, решението на ЦИК подлежи на обжалване пред ВАС, каза председателят на ОИК-София Полина Витанова.

Машините за гласуване се предават на ОИК от "Сиела Норма". Само ако тя предаде машините, в София ще има машинно гласуване. Моля решението на ОИК да не бъде четено превратно, призова Витанова.

#ЦИК

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Политика
Последно от Политика

Всички новини от Политика »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници