Специално табло ще помага на незрящите да гласуват в неделя

Специално табло ще помага на незрящите да гласуват в неделя
A A+ A++ A

Брайлово табло ще помага на незрящите в Бургас да се запознаят с кандидатите за кмет и за общински съветници на местни избори в неделя. Иновативният панел ще бъде поставен до всяка избирателна секция, предназначена за хора със зрителни увреждания.

​​Таблото е изработено от хора с увреждания. Общо 36 такива устройства ще бъдат поставени до всяка секция, приспособена за гласуване на незрящи в Бургас.

„Това са тактилни табла. Таблото съдържа брайлов текст и специални QR кодове, оградени с рамка, за да се възприемат лесно в пространството. За да се използват, е необходимо устройство с камера и интернет, което да ги сканира. На-отгоре сме поставили листата за кандидати за кметове, обозначена с буквата „К“. Останалите са обозначени с цифрите от жребия на ЦИК и с Брайлови символи. Съответното тактилно поленце показва точно къде се намира QR кодът“, обясни Красимир Червенков, експерт по дигитализация и член на Съюза на слепите.

При сканиране се зарежда интернет страница на общината, на която има аудиофайл, записан от жив човек, в който е прочетена листата на кандидатите.

„Първоначално мислехме, че е категорично невъзможно и скъпо, но по идея на Краси Червенков и нашите IT специалисти успяхме да стигнем до този резултат. Надявам се и за следващи избори да го направим. Във всички комисии ще има хора, които да подпомагат другите с увреждания да си пуснат аудиозаписа или да намерят съответния QR код“, каза Фани Семерджиев, председател на ОИК-Бургас.

Инициативата е една малка стъпка напред в подкрепата и интеграцията на хората със зрителни увреждания.

#ЦИК

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници