Какво да се очаква от новата проруска партия в Германия?

Какво да се очаква от новата проруска партия в Германия?

Pixabay

A A+ A++ A

Сара Вагенкнехт има свой проект за партия, която ще е проруска и антимиграционна. С това си действие тя разцепи Левицата и я вкара в тежка криза. Съотношението на политическите сили в Германия може силно да се промени.

я е сред най-харизматичните фигури в германската политика и бе едно от най-разпознаваемите лица в Лявата партия. Сара Вагенкнехт сега създава свой собствен политически проект. Каква партия ще бъде нейната формация "Съюз Сара Вагенкнехт - за разум и справедливост"?

Очаква се новата партия да бъде основана в началото на следващата година. Според социолози тя навярно би могла да събере подкрепа от над 20 на сто от германските избиратели, което би отредило на новата формация място сред най-големите партии в Германия. Но дори и при по-слаба подкрепа тя е с потенциал да промени съотношението на политическите сили.

Първата вождистка партия в днешна Германия

Появата на партия, толкова силно фокусирана върху фигурата на лидера, е ново явление в политическия живот на Германия. Всички останали големи германски партии досега са се основавали на определена идеология: социалдемократическа, християндемократическа, либерална и т.н. Вярно е, че дяснопопулистката "Алтернатива за Германия" (АзГ) не стъпва върху традиционна идеология. Тя обаче не може да бъде класифицирана и като партия от лидерски тип.

Партиите, които използват името на лидера в наименованието си, най-често са популистки. Такива партии обикновено нямат ясна социално-икономическа концепция, партийната им програма е еклектична, борят се за гласовете на всички недоволни, предлагайки уж лесни решения на сложни проблеми и залагайки на противопоставянето си срещу традиционните партии и на политическия елит като цяло.

Популисткият характер обикновено се изразява и в призиви да се гласува за твърде общи и неясни лозунги като "справедливост" и "здрав разум". Дали "Съюз Сара Вагенкнехт" (ССВ) ще се превърне в популистка партия, ще покаже бъдещето. Но ако се очертае като такава, тя ще бъде лявопопулистка. Но по темата за мигрантите тя ще бъде доста близка до десните популисти от "АзГ".

Лява политика с десен уклон по въпросите на миграцията

Основното послание на 54-годишната Сара Вагенкнехт гласи: начинът, по който Германия се управлява от дълго време насам, не отговаря на желанията на мнозинството от германците. "Много хора вече не вярват на държавата и смятат, че нито една от наличните партии не представлява техните интереси", твърди тя. Същото се отнася и за Лявата партия, убедена е Вагенкнехт. А основните лозунги на основателката на новата партия гласят: "здрав разум в икономиката", "социална справедливост" и "мир".

Сара Вагенкнехт критикува санкциите на ЕС срещу Русия, които били лишили Германия от евтин газ и петрол. На практика руските енергийни доставки не са спирали, само че сега те пристигали на по-високи цени под формата на дизелово гориво от Индия или руски втечнен природен газ през терминал в Белгия.

Вагенкнехт призова и за това да се сложи край на "слепия екоактивизъм" и осъжда "нерегламентираната миграция, която отчасти изостря проблемите в училищата, особено тези в бедните квартали. Тя нарича ивицата Газа "дългогодишен затвор на открито", но същевременно смята, че Израел със сигурност има право да се защитава от нападенията на терористите от Хамас.

Накратко, програмата на партията на Сара Вагенкнехт можем да формулираме така: класическа лява политика в интерес на по-бедните с твърд десен подход към миграцията и с критичен поглед към екополитиката.

За мир с Русия и против доставките на оръжие за Украйна

Съвършено ясно е какво Сара Вагенкнехт разбира под "мир" или "борба за мир" във връзка с войната на Русия срещу Украйна. Създателката на ССВ настоява да спрат доставките на оръжие за Украйна, за да бъде принудена тя да "спре кръвопролитията" и да се съгласи на мирни преговори с Русия – независимо, че Русия продължава да държи в окупация значителна част от украинската територия.

Така че създаването на партията на Сара Вагенкнехт на теория напълно отговаря на интересите на Кремъл: новата формация се очертава да бъде твърда опозиция на сегашното правителство на Германия, ще е против доставките на оръжие за Украйна и под знамето на пацифизма ще поддържа определено проруски курс, ще работи срещу разполагането на войници от Бундесвера в близост до руските граници и срещу санкциите на ЕС против Русия, както и за възобновяване на руските енергийни доставки.

Ще открадне ли избиратели от "Алтернатива за Германия"?

Девет леви депутати в Бундестага последваха Сара Вагенкнехт, с което тя на практика унищожава Лявата партия, която продължава да губи популярност. Традиционно тази партия е проруски настроена: винаги се е противопоставяла на НАТО и твърдо е подкрепяла "Северен поток-2". Въпреки това е възможно ССВ не просто да изтласка Левицата, заемайки нейното място, но и да играе и много по-важна роля.

Например да се бори за гласове на избиратели на "Алтернатива за Германия" – нещо, което Вагенкнехт не крие. Тоест тя би могла да открадне избиратели от основната проруска партия в Германия в момента, която многократно е доказвала, че Москва може да разчита на нея и нейните депутати.

Ако ССВ успее да спечели значителна част от протестния електорат, изпитаният германски партньор на Кремъл (АзГ) ще бъде отслабен, може би, дори значително отслабен. А това ще означава, че Москва ще трябва да инвестира време и усилия в изграждането на връзки с новата партия, която все още не е доказала своята полезност.

Две проруски партии

Но не е изключен и друг вариант, който би бил и най-благоприятният за Кремъл: ако германските гласоподаватели догодина на трите регионални избори в Източна Германия, където избирателите традиционно подкрепят десни и леви популисти, а след това и на изборите за Бундестаг през есента на 2025 г. осигурят силни позиции както на АзГ, така и на новата партия на Сара Вагенкнехт, Москва ще разполага едновременно с две влиятелни проруски сили в Германия.

Андрей Гурков, Дойче веле


#проруска партия #Германия

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Анализ
Последно от Анализ

Всички новини от Анализ »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници