Покъртителна изповед на освоодена заложничка от "Хамас: Преминах през ада! (ВИДЕО)

Покъртителна изповед на освоодена заложничка от "Хамас:  Преминах през ада! (ВИДЕО)

Стоп кадър/Youtube/i24News

A A+ A++ A

"Преминах през ада" – така Йочевед Лифшиц, една от двете заложнички, освободени вчера от "Хамас", описа изпитанията, които преживя след отвличането си от палестинската терористична групировка.

85-годишната жена беше освободена по здравословни причини, заедно със 79-годишната си приятелка Нурит Купър, но никога няма да забрави ужаса от 7 октомври.

Заедно с дъщеря си, клекнала до инвалидната ѝ количка, крехката възрастна жена си припомни момента, в който бе отвлечена от въоръжени мъже на мотоциклети, след като "Хамас" нахлу в дома ѝ в кибуца Нир Оз в Израел.

"Стреляха по домовете ни, удряха хора. Отвлякоха някои от тях като мен. Беше трудно, но ще се справим с това", каза Лифшиц пред репортери в болницата в Тел Авив.

Ужасяващият разказ беше продължен от дъщерята на Йочевед – Шароне.

"Майка ми разказва, че е била качена на задната седалка на мотоциклет с краката от едната страна и тялото от другата, че е била преведена през разораните ниви. Отпред е имало няколко мъже, а зад нея – един. Докато са я отвеждали, е удряна с палки от хората на Шабааб, докато не са стигнали до тунелите. Там са вървели в продължение на няколко километра по мократа земя. Отдолу има огромна, огромна мрежа от тунели. Прилича на паяжина", предава преживяното от майка си Шароне, цитирана от bTV.

"Тя казва, че много хора, рояк от хора са преминали през оградата, която струвала 2,5 милиарда шекела (6 милиона щатски долара) и не е помогнала дори малко".

Йочевед Лифшиц и приятелката ѝ Нурит Купър бяха настанени в болница в Тел Авив, за да се възстановят след освобождаването си от терористичната групировка. От лечебното заведение заявиха, че двете жени са в "добро медицинско състояние" и ще останат там още един ден.

"В момента за тях и за членовете на семействата им това е много, много емоционална ситуация и ние сме щастливи, че те са тук с нас", добавиха от болницата, където възрастните жени бяха настанени.

Информацията за освобождаването на Лифшиц научил и внукът ѝ, докато бил в хотел в Ейлатс заедно с други евакуирани от Нир Оз.

"Тя говори, може да ходи, може да прегръща внуците си. Невероятно е, че я виждаме", посочи внукът на Йочевед Лифшиц Даниел.

По думите му новината за пускането на двете жени предизвикала радост в хотела и вдъхнала надежда, че скоро ще бъдат освободени и други заложници.

"За тази общност да види тези две възрастни жени беше просто невероятно", сподели Даниел Лифшиц, който взе хеликоптер от хотела, за да види баба си в ранните часове днес.

Двете заложнички от кибуц Нир Оз

Припомняме, че в понеделник вечерта "Хамас" освободи 85-годишната Йочевед Лифшиц и нейната съседка и приятелка – 79-годишната Нурит Купър. По-късно те се събраха с членове на семействата си в болница "Ичилов" в Тел Авив, където бяха настанени.

Лифшиц е един от основателите на общността в кибуц Нир Оз. Тя е работила като фотограф и учител в регионалната гимназия. Купър пък е работила в сферата на ранното детско образование и в местната фабрика за бои.

В продължение на десетилетия двете приятелки и съседки живеят в Нир Оз, близо до границата с Газа. Поради толкова голямата близост до бариерата, кибуцът е един от първите, станали мишена на бойците на "Хамас", както и един от най-тежко засегнатите.

Повече от една четвърт от общността в Нир Оз загинаха или изчезнаха след терористичната атака на "Хамас" срещу Израел на 7 октомври. След кървавото нападение бяха убити над 1400 души.

В кибуц Нир Из редица къщи са лишени от живот, прозорците им са изпочупени, спалните - подпалени, а вещите на жителите - разхвърляни наоколо. На видеозаписи се вижда засъхнала кръв по леглата и подовете, а стените са осеяни с дупки от куршуми.

В плен на "Хамас"

С пускането на двете възрастни жени общият брой на освободените пленници става четири. Смята се обаче, че повече от 200 заложници са в капан в Газа, като някои от тях се намират в лабиринта от тунели на "Хамас", прокопани под крайбрежната ивица.

Похитените са граждани на държави като Мексико, Бразилия, САЩ, Германия и Тайланд, както и израелски цивилни и войници. Сред тях са и съпрузите на Лифшиц и Купър - Одед Лифшиц, 83 г., и Амирам Купър, 85 г.

Дъщерята на Йочевед Шароне заяви по-рано, че е "щастлива" от освобождаването на майка си, но се страхува за баща си и другите задържани.

"Баща ми е там и толкова много други хора, които познаваме, чакат добри новини за всички. Не знаем какво се случва с тях. Дори не знаем дали са живи или какво е положението им. Те не са от хората, които могат да оцелеят без лекарства. Майка ми се нуждае от кислород, когато спи, и страда от силни болки в гърба", каза тя.

За семействата на задържаните няма време за губене. Внукът на Йочевед заяви, че срещата с баба му му е показала, че другите заложници трябва да бъдат освободени възможно най-скоро.

"Казвам ви, че трябва да сме бързи, като видях баба си по този начин. Часовникът тиктака и връщането на всички заложници е най-важната мисия за всички", завърши той.

Източник: 24 часа

#заложничка #"Хамас" #Ивицата Газа

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници