Експерт: Наблюдаваме опит за геостратегическо преструктуриране на Близкия изток

Експерт: Наблюдаваме опит за геостратегическо преструктуриране на Близкия изток

Стоп кадър/НОВА

A A+ A++ A

"Случващото се в Близкия изток е началната фаза на опит за геостратегическо преструктуриране на Близкия изток. Това ще генерира процеси извън Близкия изток, ще продължи дълго и ще струва скъпо както като ресурси, така и като човешки живот... В центъра на това преструктуриране ще бъдат Израел - много важно е как ще бъде проведена сухопътната операция, и Иран, който ще се стреми през цялото време да пречи на постигането на мира в Близкия изток".

Това каза пред БНР проф. Румен Кънчев, бивш зам.-министър на отбраната.

И допълни, че през последните месеци се наблюдава нова тенденция в развитието на Русия, при която се открояват три задачи, решени от Владимир Путин.

"Във вътрешнополитически план той изцяло доминира политическата сцена след отстраняването на Евгений Пригожин. Във външнополитически план Русия укрепва отношенията си с три ядрени държави - Китай, Иран, Северна Корея. И трето, Путин обяви, че е обсъдил с китайския си колега координацията между двете страни по отношенията на събитията в Близкия изток. От тук можем да стигнем до операцията на 7 октомври. Малко преди това имаше опит на САЩ за подобряване на отношенията в Близкия изток - опит да възвърне дипломатическите отношения между Израел и Саудитска Арабия. Иран не желае да бъде създадена общност в Близкия изток, която да бъде консолидирана около принципите на демокрацията и срещу тероризма. Иран стои зад тези атаки със своите проксита "Хамас" и "Хизбула". Голямата цел на Иран е да торпилира отношенията на Израел с арабските държави и да създаде условията за собствена доминация в този регион".

В предаването "Неделя 150" проф. Кънчев посочи, че "въпреки смелостта си Иран няма никакви шансове пред гигантската американска мощ и Иран може да бъде сринат със земята за 6 до 12 часа, и то без американците да предислоцират корабите си, защото имат 14 атомни подводници от най-висок клас, които стрелят от всякакво разстояние и могат да поразяват всяка една точка на земното кълбо".

"Американският президент ясно каза, че Вашингтон няма да се откаже нито да помага на Украйна, нито ще изостави приятелите си в Израел".

Според него предвид нестабилната обстановка в световен план България трябва да се консолидира вътрешнополитически.

"През следващите години съдбата на света показва, че трябва да имаме силни въоръжени сили и служби, които защитават националната сигурност на България. Не мисля, че към момента нашите въоръжени сили са на достатъчно високо ниво".

Проф. Румен Кънчев прогнозира два възможни сценария на развитие на конфликта:

"Ако израелската армия навлезе с танковете и започне да гази Палестина, това ще има обратен ефект, жертвите ще са много, арабският свят ще застане на страната на Палестина. Вторият сценарий бих нарекъл "нов старт за Палестина" - създаване на коалиция срещу тероризма в Близкия изток, консолидиране на арабските държави около Израел и Саудитската арабия с цел да се даде сериозен отпор срещу "Хамас" и "Хизбулла" и техните покровители, които не са в зоната на Близкия изток, трябва да се тръгне към нови избори в Палестина, нова конституция. Много съществен момент при сухопътната операция, за който предупреди и Байдън, и британския премиер Риши Сунак, е да няма окупация на Газа от Израел, защото окупацията ще ескалира конфликта. Израелската армия трябва да проведе прецизно, бавно, спокойно операцията си".

#Близкия изток #геостратегическо преструктуриране

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Анализ
Последно от Анализ

Всички новини от Анализ »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници