Експерт: Договорът с "Боташ" е пряка и реална заплаха за националните интереси на България

Експерт: Договорът с "Боташ" е пряка и реална заплаха за националните интереси на България

Стоп кадър

A A+ A++ A

Договорът с "Боташ" е пряка и реална заплаха за националните интереси на България.

Това каза пред БНР енергийният експерт Красимир Манов и уточни:

"Този договор представлява национално предателство, защото не е подписан на реципрочна основа. По този начин ние вкарваме природен газ от Русия или Иран, кой знае откъде още, и го доставяме не в България, а в ЕС, тъй като сме гранична държава. ... Така подписаните клаузи в него са изцяло в ущърб на интересите на страната ни и на дружествата "Булгаргаз" и "Булгартрансгаз", защото те и двете търговски дружества подписаха с "Боташ".

Манов прогнозира, че след проверката на ЕК договорът ще бъде даден на Европейската прокуратура. Комисията потвърди, че е започнала разследване на сделката, сключена от служебното правителство на Гълъб Донев през януари 2023 г. между "Булгаргаз" и турската компания "Боташ", c което "Булгаргаз" получава достъп до терминалите за регазификация на втечнен природен газ и последващия му пренос до територията на България за периода от 1 януари 2023 г. до 31 декември 2035 г.

"Турция подписа няколко договора с Молдова, с Украйна и след това и с Румъния. Тя използва България като транзитна държава. Ние нищо няма да спечелим от това нещо, освен транзитната такса, ще печелят турците", подчерта енергийният експерт.

По думите му има огромни проблеми с този договор:

"ЕК се позовава на това, че договорът с "Боташ" представлява нарушение на конкуренцията в ЕС. Договорът не е бил проверяван от никого".


#„Боташ" #заплаха

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Енергетика
Последно от Енергетика

Всички новини от Енергетика »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници