Нидерландски министър попари мераците ни за влизане в Шенген: Ветото остава!

Нидерландски министър попари мераците ни за влизане в Шенген: Ветото остава!

Europa.eu

A A+ A++ A

Нидерландия няма да свали ветото си за присъединяването на България към Шенген, каза министърът по миграцията на кралството Ерик ван дер Бург, предаде БНР.

След Съвет "Правосъдие и вътрешни работи" в Люксембург той отговори на този въпрос лаконично:

"Ситуацията в момента не е променена и не виждам да се промени в краткосрочен план".

Министър ван дер Бург отново заяви, че настоява за мисия в България, преди да бъде взето окончателното решение на страната му:

"Първо, искаме независима мисия за установяване на фактите. След това очакваме от Европейската комисия доклад, в който да пише: "Те не само приеха необходимите закони, свързани с върховенството на закона, но и ги изпълняват".

За това искане той съобщи пред БНР в началото на месеца. Предвидената днес двустранна среща между него и българския му колега Калин Стоянов не се състоя.

"Приемането на България и Румъния в Шенгенското пространство може да бъде гласувано през декември", каза министърът на вътрешните работи на Испания Фернандо Гранде-Марласка, чиято страна в момента председателства Съвета на ЕС. Той участва в Съвет "Вътрешни работи" в Люксембург. По думите му гласуването може да стане на такъв съвет при испанското председателство, който ще се състои през декември в Брюксел.

"Ще направим всичко да постигнем това споразумение през декември. Опитваме се да го постигнем, стискам палци, работим много усърдно върху него. Работим с Австрия и с всички 27 страни членки. И смятам, че накрая ще успеем".

#Нидерландия #вето #България в Шенген

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Брюксел
Последно от Брюксел

Всички новини от Брюксел »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници