Редки кадри: Ето го ядреното куфарче на Путин, което той взе със себе си в Пекин (ВИДЕО)

Редки кадри: Ето го ядреното куфарче на Путин, което той взе със себе си в Пекин (ВИДЕО)

Стоп кадър

A A+ A++ A

Видео от визитата на руския президент Владимир Путин в Пекин показва рядко попадащите в обектива служители, които носят т.нар. ядрен куфар, предаде Ройтерс.

На кадрите се вижда как след приключването на преговори с китайския президент Си Цзинпин, Путин се отправя към друга среща, заобиколен от охрана и последван от представители на руските ВМС в униформи. Всеки от тях носи куфар, а камерата дава в близък план един от тях.

Руският ядрен куфар, известен като "Чегет" (името на връх от Кавказките планини), традиционно се носи от военноморски офицер и винаги е до държавния глава, но рядко бива заснеман.

Американският президент също има подобно устройство, известно като "ядрена футболна топка". Става въпрос за чанта, в която се съхраняват кодове, които лидерът на САЩ трябва да използва за разпореждането на ядрена атака, в случай че не се намира в Белия дом.

Войната в Украйна засили напрежението между Москва и Вашингтон до най-високата си точка от Кубинската криза през 1962 г. Същевременно Китай се опитва да увеличи ядрения си арсенал.

Преди ден руският парламент направи първата стъпка към отмяна на ратификацията на Договора за пълна забрана на ядрените опити, а председателят на Държавната дума Вячеслав Володин предупреди САЩ, че Москва може дори напълно да се откаже от споразумението.


#ядрен куфар #Владимир Путин

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници