Голямата грешка по случая „Марковска" била в Народното събрание

Голямата грешка по случая „Марковска" била в Народното събрание
Антон Станков каза още, че се надява искрено да не се получи „същата каша" при избора на новия главен прокурор от Висшия съдебен съвет (ВСС). Снимка: БГНЕС, архив
A A+ A++ A

Голямата грешка по случая със съдия Венета Марковска е в Народното събрание и неправилно проведената процедура за конкретния избор, заяви бившият министър на правосъдието Антон Станков.

Според него от правна гледна точка Марковска трябва да положи клетва като член на Конституционния съд - тя може да подаде оставка, ако реши, само пред този орган, каза той в ефира на „Дарик".

Станков коментира, че парламентът е трябвало да даде време на Марковска да дадат отговор на обвиненията срещу нея. Това прибързано гласуване веднага след бележките на ЕК по-скоро е създало привкус на формалност на изслушването, каза още Станков

По думите му не е работа на прокуратурата да се занимава с този случай.

„Нека да си спомним кой обяви сигнала, къде беше обявен. Сигналът е подаден от групата на ДСБ и оттам нататък за мен си е чисто политическа операция това, което се случи. Изпълнителната власт реагира. От думите на министър-председателя можем да си правим изводи, от думите на правосъдния министър. Съчетавайки тези факти с формалността на процедурата в парламента, мисля че изводът се очертава ясно. Тази процедура е била проведена формално, тъй като е била с благословията на изпълнителната власт, и сега изпълнителната власт не желае да поеме отговорността", добави още бившият министър.

„Тя има 38 години кариера в съдебната система. Определено мога да кажа, че професионалните й качества са от най-високите в последното допълнение на Конституционния съд. За моралните - има хвърлено едно петно, което обаче, както виждате, никой не поема отговорност", коментира още Станков.

Антон Станков каза още, че се надява искрено да не се получи „същата каша" при избора на новия главен прокурор от Висшия съдебен съвет (ВСС), като подчерта, че всички трябва да внимаваме този избор да бъде проведен в съответствие със закона и процедурите, за да не се допусне подобен скандал и при този избор.

#Венета Марковска #Антон Станков #ДСБ #сигнал #Конституционен съд #Парламент #ВСС #главен прокурор #избор #Висш съдебен съвет

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Вътрешна политика
Последно от Вътрешна политика

Всички новини от Вътрешна политика »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници