10 дни преди изборите: Васил Терзиев води пред Ваня Григорова и Антон Хекимян

10 дни преди изборите: Васил Терзиев води пред Ваня Григорова и Антон Хекимян
A A+ A++ A

10 дни преди местните избори 20 000 гласа разделят Васил Терзиев, Ваня Григорова и Антон Хекимян, става ясно от изследване на агенция "Медиана".

Разликите между кандидатите на ПП-ДБ/"Спаси София", БСП и ГЕРБ за кмет на столицата са минимални и тримата се "движат почти в пакет".

Според социолозите в столицата почти сигурно ще има балотаж.


Изследването е проведено в периода 10-17 октомври 2023 г. със 710 пълнолетни граждани чрез пряко стандартизрано интервю и е представително за пълнолетното население на София.

Проучването е изследователски проект на агенция "Медиана" и е реализирано със собствени средства.

Според "Медиана" изводите от изследването са следните:

- 10 дни преди кметските избори в София неизвестните се увеличават. Въпреки че първи започна своята предизборна кампания, Васил Терзиев бързо е догонен от двама основни конкурента - Ваня Григорова и Антон Хекимян.

- В момента тримата са на незначителна дистанция (от порядъка на двайсет хиляди гласа), като следва да се има предвид, че едва близо 120 000 човека (една четвърт) от вероятните избиратели все още не са определили твърдо своите предпочитания.

- При това положение дори и четвъртият (Деян Николов) и петият (Вили Лилков) запазват своите шансове. Колебаещите си и все още не решили представляват огромна маса, които могат да обърнат изборите.

- В София може да се очаква относително висока изборна активност на кметските избори - около 500-550 хиляди избиратели ще застанат пред урните.

- Без съмнение изборите за кмет на София ще се решат на балотаж като най-вероятните двойки са три: Терзиев срещу Григорова; Терзиев срещу Хекимян; Григорова срещу Хекимян. Към момента, тук отново се сблъскваме с пълна непредсказуемост.

"На практика и трите хипотетични балотажа разиграни от нас завършват с един и същ резултат 50:50", коментират от "Медиана".




Избори за общински съветници


Изследването е проведено в периода 10-17 октомври 2023 г. със 710 пълнолетни граждани чрез пряко стандартизирано интервю и е представително за пълнолетното население на София. Проучването е изследователски проект на агенция "Медиана" и е реализирано със собствени средства.

Снимки в текста: Агенция "Медиана".

#избори

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Политика
Последно от Политика

Всички новини от Политика »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници