Израел и "Хамас" се обвиняват взаимно за кървава атака със стотици жертви в болница в Газа (ОБНОВЕНА, ВИДЕО)

Израел и "Хамас" се обвиняват взаимно за кървава атака със стотици жертви в болница в Газа (ОБНОВЕНА, ВИДЕО)
A A+ A++ A

Най-малко 500 души са загинали при бомбардировка на контролирана от "Хамас" болница в Газа, съобщи палестинското министерство на здравеопазването във вторник вечерта.


"Първоначално оценки сочат, че между 200 и 300 мъченици са били убити в бомбардировката, насочена срещу баптистката болница в град Газа", заяви говорител на министерството.

По-късно то ревизира бройката на поне 500, съобщиха АП и Ройтерс.

Към момента данните не могат да бъдат потвърдени по независим път.

Израелските сили за отбрана (IDF) отрекоха да са замесени в експлозията в болницата Ал Ахли. Според тяхно предварително разследване причината може да е неуспешно изстрелване на ракета на "Хамас", съобщи израелският телевизионен канал i24.

Израелските военни обвиниха "Ислямски джихад"

Израелските сили за отбрана съобщиха в социалната мрежа X (бивша Twitter), че според тях ударът срещу болницата "Ал Ахли" е бил нанесен от ракета, изстреляна от палестински бойци.

"Анализът на оперативните системи на IDF показва, че терористите в Газа са изстреляли бараж от ракети, които са преминали в непосредствена близост до болницата "Ал Ахли" в Газа по време на нейното поразяване. Разузнавателните данни от множество източници, с които разполагаме, показват, че "Ислямски джихад" е отговорен за неуспешния ракетен изстрел, който порази болницата в Газа."

Освен това телеграм-каналът "Гласът на Израел" (@voiceofisrael) отбеляза, че в 20:14 на официалния канал "Хамас" се е появило съобщение за изстрелване на ракети към Хайфа, но от израелския град няма съобщения за попадение на ракетите. В същото време първите новини за атаката срещу болницата в Газа се появиха в 20:23 часа.


Хамас иска да постигне пропагандна победа

"Призовавам ви да бъдете предпазливи. Има много сериозни индикации, че не сме ние", заяви пред Би Би Си Марк Регев, старши съветник на израелския премиер.

"Хамас" иска да постигне пропагандна победа, като заяви, че Израел е убил невинни цивилни граждани. Няма никакви доказателства в подкрепа на това твърдение", каза Регев.

Той уточни, че според последната информация /малко преди полунощ българско време -бел.ред./, което е получил от висшето ръководство, ударът е причинен от дефектна ракета на "Хамас".

"От минали конфликти с терористите в Газа знаем, че средно около 33% от ракетите, които те изстрелват по нас, не достигат целта и кацат в Газа“, добави старши съветникът на премиера Бенямин Нетаняху.

Самият Нетаняху заяви, че вината за експлозията в болницата "Ал Ахли" е на "варварските терористи" в Газа.

Говорител на "Ислямски джихад" заяви по-късно, че групировката не носи отговорност за удара срещу болницата

Точно преди визитата на Джо Байдън

Ако твърденията на "Хамас" за израелски въздушен удар се потвърдят, това би била най-смъртоносната атака на Израел в ивицата Газа от 7 октомври, когато "Хамас" предприе изненадващо нападение в Израел, където уби над 1300 души.

Ударът беше нанесен в момент, когато САЩ се опитваха да убедят Израел да позволи доставката на материали за нуждаещото се цивилно население, хуманитарни групи и болници в анклава Газа, който е под пълна обсада след смъртоносната атака на Хамас в Израел миналата седмица. Президентът на САЩ Джо Байдън трябваше да посети региона в сряда, за да изрази подкрепата си за Израел и да се опита да предотврати разрастването на войната.

Гневна реакция на световни лидери срещу Израел

По-късно световните лидери осъдиха касапницата, която грубо нарушава международното право. Не е ясно обаче кой точно е извършил атаката. Макар израелската армия не поема отговорност и данните не са проверени по независим път, от реакцията на световните лидери на случая стана ясно, че те смятат, че информацията за трагедията за достоверна.

Председателят на Европейския съвет Шарл Мишел заяви, че след смъртоносния удар по болница, насочен срещу гражданска инфраструктура в Газа, се нарушава международното право, предаде АФП.

"Получихме тази информация, когато бяхме заедно по време на тази виртуална среща с лидерите. Изглежда, че тя се потвърждава и нападението срещу гражданска инфраструктура не е в съответствие с международното право", заяви Мишел след видеоконференцията на лидерите на ЕС.

"Новините, идващи от Газа, са ужасяващи и абсолютно неприемливи… Международното право трябва да се спазва в този и във всички случаи. Във войните има правила и не е приемливо да се удари болница", заяви премиерът на Канада Джъстин Трюдо.

След атаката президентът на Палестинската автономия Махмуд Абас отмени планираната среща с американския президент Джо Байдън. Тя трябваше да се състои в Йордания по време на посещението на държавния глава на САЩ в Близкия изток, което започва в сряда. Палестински служител каза, че Абас се връща в Рамала, седалището на неговото правителство в окупирания Западен бряг, съобщава Ройтерс.

"Това, което се случва, е геноцид. Ние призоваваме международната общност да се намеси незабавно, за да спре това клане. Мълчанието вече не е приемливо", реагира в изявление Организацията за освобождение на Палестина (ООП). Абас, който е начело на ООП, на практика има само частичен контрол върху окупирания Западен бряг на река Йордан. "Хамас" управлява в ивицата Газа от 2007 г.

Стотици хора обаче излязоха вечерта по улиците на град Рамала на Западния бряг, където е базиран Абас, за да поискат оставката на палестинския президент, предаде Франс прес, като се позова на свой кореспондент на място.

Ръководителят на Арабската лига Ахмед Абул Гейт призова във вторник западните лидери "незабавно да спрат тази трагедия". "Кой дяволски ум умишлено бомбардира болница и нейните беззащитни обитатели?", написа той в X, преди това в Twitter, като се зарече, че "арабските механизми ще документират тези военни престъпления и престъпниците няма да се измъкнат от отговорност за действията си".

Турският президент Реджеп Тайип Ердоган осъди смъртоносния израелски удар по болница в Газа като "последен пример за липса на най-основни човешки ценности" в съобщение в социалните мрежи. "Приканвам цялото човечество да предприеме действия, за да спре тази безпрецедентна жестокост в Газа", заяви Ердоган в социалната медийна платформа X.

Египетското външно министерство заяви във вторник, че световните лидери трябва да "призоват Израел да спре да атакува района на пропускателния пункт Рафах", за да се осигури възможност за доставка на помощи в обсадената Ивица Газа.

Конвоите с помощи са блокирани в Египет от дни, след като през последната седмица бяха нанесени четири удара по палестинската страна на граничния пункт Рафах - единственият път за влизане и излизане от Газа, който не се контролира от Израел.

Цивилните в ивицата Газа "се струпват на все по-малка площ" и животоспасяващи лекарства и други неща от първа необходимост са почти изчерпани, предупреди междувременно високопоставен представител на ООН, цитиран от Ройтерс.

Джойс Мсуя, която е помощник-генерален секретар на световната организация по хуманитарните въпроси, призова за прекратяване на огъня, което да позволи изпращането на помощ в палестинската територия. Тя отправи този апел на среща на постоянните представители на арабските държави членки на ООН, пише Mediapool.

#Ивицата Газа

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници