Кметът на Съединение отива в ГЕРБ, потвърди Дянков

A A+ A++ A

Молбата за членство в ГЕРБ на кмета на Съединение Георги Руменов е подписана от лидера на партията Бойко Борисов и предстои окончателно да бъде одобрена от Изпълнителната комисия, заяви вицепремиерът и министър на финансите Симеон Дянков.

Във вторник Дянков посети града, където е обсъдил с Георги Руменов проекти на общината за довършване на двора на новото училище и за обновяване на читалището и централната част на града, информира БНР.

Дянков подчерта, че от няколко месеца работи много добре с кмета Руменов, който през май спечели частичните местни избори в града като кандидат на БСП. До ден молбата му за членство в ГЕРБ ще бъде окончателно одобрена.

„Днес трябваше да има изпълнителна комисия на ГЕРБ, но понеже премиерът е в Брюксел, това евентуално ще стане утре вечер", обясни вицепремиерът.

Запитан дали проектите за развитие на Съединение се придвижват за финансиране заради членството на кмета в ГЕРБ, Симеон Дянков отговори:

„Кметът и заместник-кметът са млади хора. Работят добре. Има много други общини, които така работят и това няма е последната община, където хората виждат как добре се работи с централната власт и решават да кажат „и ние ще градим с ГЕРБ"."

На въпрос къде още могат да се очакват подобни рокади отговорът беше, че такива ще има „на доста места в страната".

Политическата драма с Руменов започна в понеделник по обяд, когато на пресконференция Здравко Димитров съобщи новината за преминаването на кмета на Съединение и заместника му Георги Трендафилов в редиците на ГЕРБ.

Няколко часа по-късно самият Георги Руменов заяви на заседание на общинския съвет на БСП, че е направил всичко заради 5 проекта на обща стойност 10 милиона лева, които да се реализират в общината, предаде Дарик радио.

„Не напускам БСП. Няма да ставам член на ГЕРБ и оттеглям заявлението си. Нямам депозирано заявление за напускане на БСП", категоричен бе кметът.

Думите му бяха оповестени с официално съобщение от червената партия.

Във вторник лидерът на БСП Сергей Станишев коментира случая с думите: „Това е политическа кражба, но не е изненада".

„Ясно е, че е оказан натиск върху кмета на Съединение – ако иска да реализира свои проекти за общината, да се присъедини към ГЕРБ. Това не е единствен случай, имам информация за много министри да се обаждат на кметове", добави той.

Според лидера на БСП това е случай на злоупотреба с държавна власт, с европейски пари се опитват да купуват кметове и бъдещите избори.

Попитан дали Руменов все пак остава в редиците на БСП, вицепремиерът Симеон Дянков лаконично каза: „Те са лъгали 60 години и сега продължават да лъжат".

Той допълни, че има среща и с кмета на Калофер – независимия Румен Стоянов, който спечели частичните избори на 7 октомври и се ползва с подкрепата на БСП. Дянков обаче не уточни по какъв повод е насрочена срещата.

Това стори самият Румен Стоянов, който заяви, че от управляващата партия „не са спирали да ме ухажват да мина към тях".

„Лично вицепремиерът Дянков ми звъня тази сутрин по телефона да ме кани утре на среща в Министерството на финансите. Каза ми, че сме щели да обсъждаме финансовите проблеми на Калофер, но на мен ми е ясно за какво ще е тази среща. Ще го поканя той да дойде в града, за да се запознае на място със ситуацията", каза Стоянов.

#Симеон Дянков #Министър на финансите #кмет #Съединение #ГЕРБ #молба #членство #БСП #Георги Руменов #рокади

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Вътрешна политика
Последно от Вътрешна политика

Всички новини от Вътрешна политика »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници