Новият външен дълг: Още не казват от каква сума се нуждаем

Новият външен дълг: Още не казват от каква сума се нуждаем

Pixabay

A A+ A++ A

Продължават политическите коментари за намерението да се изтегли нов външен дълг. Все още няма официална информация от Министерството на финансите или правителството какъв ще е размерът на новия външен дълг, който се планира да бъде изтеглен, съобщава Нова тв.

Във вторник от финансовото ведомство се похвалиха, че според данни на Евростат България е на второ място по най-добро съотношение дълг към Брутен вътрешен продукт.

Според приетия през лятото Бюджет 2023 максималният размер на парите, които може да вземем назаем тази година е 7,5 милиарда лева - от тях около 3 млрд. лв. са необходими за обслужването на стари дългове, а 4,5 млрд. са предвидени за финансиране на касовия дефицит.

Снимка: НОВА

„Този външен дълг е заложен в бюджета, който е гласуван в Народното събрание. Така че всеки, който е участвал в гласуването, би трябвало да знае за какво става дума. Тези средства, които трябва да дойдат през дълга, са свързани основно със замяна на предишен дълг, взет през 2013 г. Просто изтича времето, в което трябва да бъде платен, и част от него ще се използва за финансирането на дефицита, който ще бъде под 3%”, посочи премиерът Николай Денков.

„Когато дойдат да разговаряме за бюджета, аз ще попитам защо продължаваме да сме разточителни. Как ние поехме отговорност, колега Денков, затегнахме колана, беше трудно, но това се казва политическа отговорност. Това се казва лидерство, това се казва отговорност на партия към държавата”, заяви лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов.


#външен дълг

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Финанси
Последно от Финанси

Всички новини от Финанси »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници