БСП и ГЕРБ се карат за кмета на Съединение , не е ясно той от кои е

БСП и ГЕРБ се карат за кмета на Съединение , не е ясно той от кои е
Кметът на Съединение Георги Руменов. Снимка: Община Съединение
A A+ A++ A

БСП и ГЕРБ влязоха в задочен спор за партийната принадлежност на кмета на Община Съединение Георги Руменов.

В понеделник първо бе обявено, че Руменов напуска БСП и преминава към ГЕРБ, а след това самият той обяви, че няма да става член на управляващата партия.

„Молбата за членство в ГЕРБ на Руменов е подписана от новия областен координатор на партията в Пловдив Здравко Димитров и от председателя на ГЕРБ Бойко Борисов, но окончателно ще се одобри, след като Борисов се върне в България“, заяви във вторник в Пловдив вицепремиерът и министър на финансите Симеон Дянков.

Кметът на Община Съединение бе избран на частични избори тази пролет след смъртта на предишния градоначалник Евгений Маринчешки, който почина след катастрофа на магистрала „Тракия“. Тогава Руменов би кандидата на ГЕРБ с 300 гласа.

Политическата драма започна в понеделник по обяд, когато на пресконференция Здравко Димитров съобщи новината за преминаването на Руменов и заместника му Георги Трендафилов в редиците на ГЕРБ.

Няколко часа по-късно самият Георги Руменов заяви на заседание на общинския съвет на БСП, че е направил всичко заради 5 проекта на обща стойност 10 милиона лева, които да се реализират в общината, предаде Дарик радио.

„Не напускам БСП. Няма да ставам член на ГЕРБ и оттеглям заявлението си. Нямам депозирано заявление за напускане на БСП“, категоричен бе кметът.

Думите му бяха оповестени с официално съобщение от червената партия.

Във вторник лидерът на БСП Сергей Станишев коментира случая с думите: „Това е политическа кражба, но не е изненада“, предаде БГНЕС.

„Ясно е, че е оказан натиск върху кмета на Съединение – ако иска да реализира свои проекти за общината, да се присъедини към ГЕРБ. Това не е единствен случай, имам информация за много министри да се обаждат на кметове“, добави той.

Според лидера на БСП това е случай на злоупотреба с държавна власт, с европейски пари се опитват да купуват кметове и бъдещите избори.

Попитан дали Руменов все пак остава в редиците на БСП, вицепремиерът Симеон Дянков лаконично каза: „Те са лъгали 60 години и сега продължават да лъжат“.

Той допълни, че има среща и с кмета на Калофер – независимия Румен Стоянов, който спечели частичните избори на 7 октомври и се ползва с подкрепата на БСП. Дянков обаче не уточни по какъв повод е насрочена срещата.

Това стори самият Румен Стоянов, който заяви пред Дарик радио, че от управляващата партия „не са спирали да ме ухажват да мина към тях“.

„Лично вицепремиерът Дянков ми звъня тази сутрин по телефона да ме кани утре на среща в Министерството на финансите. Каза ми, че сме щели да обсъждаме финансовите проблеми на Калофер, но на мен ми е ясно за какво ще е тази среща. Ще го поканя той да дойде в града, за да се запознае на място със ситуацията“, каза Стоянов.

#БСП #ГЕРБ #Съединение #Георги Руменов #Пловдив #Калофер #Симеон Дянков #Румен Стоянов #кмет на Калофер

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Вътрешна политика
Последно от Вътрешна политика

Всички новини от Вътрешна политика »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници