2.5 милиона сирийци са напуснали домовете си

2.5 милиона сирийци са напуснали домовете си
Миналият петък ООН съобщи, че в началото на 2013 г. близо 4 милиона сирийци ще имат нужда от храна поради трудностите на зимния период. Снимка: ЕПА/БГНЕС
A A+ A++ A

2.5 милиона сирийци са напуснали страната или са изоставили домовете си заради военните действия, продължаващи вече над година и половина, съобщи Върховният комисариат на ООН за бежанците (ВКООНБ).

По този начин ООН опроверга изчисления на хуманитарни организации, че 1.2 милиона души са бежанците от Сирия, предаде БГНЕС.

Говорителят ВКООНБ Мелиса Флеминг заяви, че такива са изчисленията, но вероятно броят на напуснали домовете си сирийци е още по-голям.

„Хората бягат, крият се и е трудно да се установи контакт с всички тях, за да бъдат преброени", добави тя.

Миналият петък ООН съобщи, че в началото на 2013 г. близо 4 милиона сирийци ще имат нужда от храна поради трудностите на зимния период. ВКООНБ изтегли половината от персонала си в североизточната част на провинция Хасака поради бойните действия там.

Сирия е в състояние на гражданска война, след като през март 2011 г. започнаха безредици и протести срещу режима на президента Башар ал-Асад като част от т.нар. Арабска пролет. До момента заради конфликта са загинали около 31 000 души.

#Сирия #сирийци #бежанци #домове #Върховен комисариат на ООН за бежанците #говорител #Мелиса Флеминг #президент на Сирия #Башар ал-Асад

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници