Лидерът на новата сирийска коалиция поиска оръжия

Лидерът на новата сирийска коалиция поиска оръжия
Според Ал Хатиб коалицията има нужда от оръжията, за да може бунтовниците „да сложат край на страданията на сирийците и на кръвопролитието“. Снимка: ЕПА/БГНЕС
A A+ A++ A

Ръководителят на новата коалиция на сирийската опозиция Ахмад Моаз ал Хатиб поиска от международната общност „подходящи оръжия“, за да се сражава със силите на Башар Асад.

Според Ал Хатиб коалицията има нужда от оръжията, за да може бунтовниците „да сложат край на страданията на сирийците и на кръвопролитието“, посочи Хатиб пред АФП в Кайро, където е организирана среща на Европейския съюз и Арабската лига, информира пък БГНЕС.

Той подчерта, че новата коалиция, сформирана през нощта в неделя срещу понеделник в Катар след многочасови консултации и под международен натиск, представлява мнозинството от опозиционните сили в Сирия.

„Няколко групи се присъединиха (към коалицията). Някои от тях имат резерви и ние сме в контакт с всички. Голямото мнозинство се присъедини. Това е най-силната коалиция и е представителна за вътрешността на Сирия“, заяви Ал Хатиб.

По-рано във вторник той се срещна с френския външен министър Лоран Фабиюс.

Сирия е в състояние на гражданска война, след като през март 2011 г. започнаха безредици и протести срещу режима на президента Башар ал-Асад като част от т.нар. Арабска пролет. До момента заради конфликта са загинали около 31 000 души.

#Сирия #коалиция #Ахмад Моаз ал Хатиб #оръжия #ООН #опозиция #бунтовници #президент на Сирия #Башар ал-Асад #външен министър на франция #Лоран Фабиюс

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници