Русия и Унгария: България заплашва доставките на газ за Южна Европа

Русия и Унгария: България заплашва доставките на газ за Южна Европа
A A+ A++ A

България въведе данък върху руския газ, доставян през нейна територия за ЕС, става ясно от закон, публикуван на официалния сайт на българския парламент 13 октомври. Това заплашва доставките за Южна Европа, пише

RT в публикация цитирана от сръбският вестник "Политика".

"Фокус“ представя превод на материала без редакторска намеса и съкращения и с уточнението, че той отразява единствено гледната точка на автора му.

Новата наредба влиза в сила незабавно и налага такса от 20 български лева (10,76 долара) за мегаватчас или приблизително 100 кубически метра руски природен газ, транзитирано през страната.

Таксата е около 20% от текущата цена на газовите фючърси в Title Transfer Facility (TTF) център в Нидерландия, европейски стандарт за тази стока. Според данни на Лондонската междуконтинентална борса (ICE) в петък тя затвори на около 55,1 евро (57,9 долара) за мегаватчас, съобщава Rasha Today.

До 2022 г. руският енергиен гигант "Газпром" беше един от основните доставчици на тръбопроводен газ за България. След като обаче местните власти отказаха да плащат горивото в рубли, директният износ за балканската страна беше спрян.

Застрашени доставки за Южна Европа

Въпреки че България вече не внася газ от Русия за вътрешни нужди, тя остава един от малкото маршрути за доставката му до ЕС, след като потоците бяха намалени от свързаните с Украйна санкции на Москва и саботажа на газопровода "Северен поток“. Според оценки на Bloomberg около половината от руския газ от тръбопровода, предназначен за ЕС, в момента минава през България, влизайки през газопровода "Турски поток".

Експерти предупреждават, че новият данък на България може да застраши доставките за редица южноевропейски страни, включително Унгария и Сърбия, които продължават да разчитат на Русия за по-голямата част от нуждите си от газ. Унгарският външен министър Петер Сиярто нарече мярката "неприемлива".

"Изглежда, че има нови опити да се застраши сигурността на енергийните доставки на Унгария и да се предотврати унгарско-руското енергийно сътрудничество, включително транспортирането на природен газ... За държава-членка на Европейския съюз да заплаши доставките на газ за друг член на ЕС противоречи на европейската солидарност, правилата и е неприемливо“, заявява Сиярто, докато присъства на форума "Руската енергийна седмица“ в Москва. Той добавя, че и Унгария, и Сърбия вече предприемат стъпки, за да гарантират, че България не може да прилага законите за собствения си внос на газ.

"Газпром" все още не е коментирал развитието, нито е отговорил на исканията на медиите да реагира.

#газ

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Енергетика
Последно от Енергетика

Всички новини от Енергетика »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници