НА ЖИВО Парламентът гласува първия вот на недоверие срещу кабинета "Денков"

НА ЖИВО Парламентът гласува първия вот на недоверие срещу кабинета "Денков"

стоп акдър

A A+ A++ A

В петък депутатите да гласуват първия вот на недоверие срещу кабинета "Денков". Заседанието е насрочено за следобед.

"Аргументите за вота на недоверие са напълно измислени и в тях няма нищо съдържателно от гледна точка на икономиката или енергетиката", каза в петък преди гласуването премиерът.

По думите му в основата на вота на недоверие за енергетиката са изкуствени страхове на хората. "Хората имат основания да са притеснени, но тези страхове са разпалени от политици, които си правят политическата агитация за изборите", добави той.

Заявката на БСП за евентуален втори вот на недоверие, но за сектор "Сигурност", премиерът определи като "втора серия от същото".

Вотът на недоверие няма да събере нужните гласове. В последните дни лидерите на ГЕРБ и "Продължаваме промяната-ДБ" заявиха многократно, че имат достатъчно подкрепа в парламента. "Некоалицията" се подкрепя и от ДПС.

Вносители на вота са "Възраждане", БСП и ИТН. Те твърдят, че правителството се проваля в сектор "Енергетика".

Вотът на недоверие съвпадна с продължилите две седмици протести на миньори. Те настояват правителството да изтегли внесените вече планове за въглищен преход за районите на Стара Загора, Перник и Кюстендил.

В четвъртък протестиращите край Стара Загора вдигнаха пътните блокади от магистрала "Тракия" и Подбалканския път и обявиха, че продължават да се борят за исканията си по друг начин.

В петък Денков каза още, че по всяко време може да се проведат разговори с протестиращите миньори и енергетици, а в подписаното споразумение е упоменато, че преговорите ще продължат. "Няма никакво основание за исканията и за ефективни стачни действия през зимата. Очаквам, че след като емоциите затихнат, самите енергетици ще разберат, че ние работим за тях. Те работят срещу себе си", посочи министър-председателят.

Правителство на премиера Николай Денков беше избрано на 6 юли тази година. До съставянето му се стигна след продължителни преговори между политическите опоненти "Продължаваме промяната - Демократична България" и ГЕРБ. В крайна сметка двете формации се договориха Николай Денков от ПП да е премиер за 9 месеца, а след него за толкова време да го смени Мария Габриелот ГЕРБ. Очаква се ротацията да стане през март 2023 година.

Досега в българската история само едно правителство е падало с вот на недоверие и това беше кабинетът "Петков". Това стана на 22 юни 2022 година, като самият вот беше внесен от ГЕРБ, но успя благодарение на подкрепата на ИТН, чийто лидер малко преди това реши да оттегли подкрепата си за тогавашното правителство. Тогава и от ДПС бяха "за" падането на кабинета.

#Народно събрание

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Политика
Последно от Политика

Всички новини от Политика »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници