Милер: „Южен поток” няма общо с цените на газа в България

Милер: „Южен поток” няма общо с цените на газа в България
„Южен поток“ е пряк конкурент на проекта за газопровод на ЕС „Набуко“, който държавите членки обсъждат с помощта на САЩ, за да намалят зависимостта си от руския газ. Снимка: Капитал
A A+ A++ A

България не свързва приемането на окончателното инвестиционно решение за своя участък от газопровода „Южен поток“ с коригирането на цените на руския газ, заяви ръководителят на руската компания „Газпром“ Алексей Милер.

„Двата въпроса не са взаимно свързани. Що се отнася до коригиране на цените, то през тази година вече бяха направени всички необходими промени в договора“, обясни ръководителят на „Газпром“, цитиран от РИА „Новости“, предаде БГНЕС.

Изграждането на газопровода „Южен поток“ ще започне на 7 декември. Маршрутът на газопровода ще премине през акваторията на Черно море до Варна.

След това руският газ ще преминава през територията на България, Сърбия, Унгария, Словения и Италия.

„Южен поток“ е пряк конкурент на проекта за газопровод на ЕС „Набуко“, който държавите членки обсъждат с помощта на САЩ, за да намалят зависимостта си от руския газ.

ЕС търси начини да разнообрази доставките си на природен газ, за да намали близо 30-процентния дял на Русия днес.

„Набуко“ трябва да пренася газ от Каспийско море и Близкия изток за Европа през Турция.

#Южен поток #Газпром #България #Алексей Милер #Сърбия #Унгария #Словения #Италия #Черно море #Варна #ЕС #Набуко #САЩ #Русия #Каспийско море #Близкия изток #Европа #Турция

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Енергетика
Последно от Енергетика

Всички новини от Енергетика »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници