Арабист разкри защо бе отвлечен корабът с българите

Арабист разкри защо бе отвлечен корабът с българите

стоп кадър

A A+ A++ A

Арабистът проф. Владимир Чуков разкри защо бе отвлечен корабът с българите.

"Отвличането на кораба е типично иранско нападение. Всички страни дават своя принос, но това, което виждам е, че инициативата идва от Япония. Корабособственикът е преценил, че районът е по-малко рисков и не е платена застраховка риск.

До момента на това нападение този район не е бил рисков. Този район е пълен с кораби на международната полиция", коментира професорът и преподавател пред БНТ.

"Очевидно от екипажа не са взели на сериозно какво могат да направят хусите. Максимум до 10 човека са били нападателите, като малки кораби са направлявали големия кораб къде да върви, това е класическо иранско нападение.

Всичко това е трябвало да има някакъв екип. Хусите имат добра организация. Иранците действат по този начин и сега очевидно плановете им се осъществиха", допълни той.

"Практически когато вдигнат застраховките за риск, те ще бъдат с голяма стойност и танкерите с петрол ще плащат повече. Всичко е калкулирано, за да станат цените на петрола по-високи, но според мен, най-добрият вариант е да се плати застраховката.

Не мога да ви кажа какво ще искат хусите в замяна на освобождаването на този кораб. Това според мен е инструмент те да упражнят натиск върху Израел да прекрати ударите си по Ивицата Газа.

Пред тях е целият инструментариум на рекет, всичко е в техните ръце. Не е много ясно до кога ще продължи тази операция на Израел", смята проф. Чуков.

"Беше цитиран министърът на отбраната на Израел Йоав Галант, че най-вероятно тези жители на Газа, които напуснаха северната част, ще им се позволи да се върнат по местата си.

Вчера, а и постоянно, се водиха и се водят дебати дали движението "Хамас" може да бъде изкоренено. Тук става въпрос за образованието и за живота на децата.

Мислите ли, че ако около кораба имаше 3-4 военноморски съда, биха го позволили този развой на отвличане. Като гледам хусите, те са изключително агресивни.

Те са големи специалисти в изпращането на дронове. Може би това е алтернативата на натиска, с който биха могли да подпомогнат действията на групировката "Хамас", завърши той.

#кораби

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници