Посланик Алън: Сигналите срещу Марковска трябва да бъдат разследвани

Посланик Алън: Сигналите срещу Марковска трябва да бъдат разследвани
Той отново изрази разочарованието си, че след демонстрираната прозрачна процедура при избирането на членовете на ВССса възникнали проблеми около кандидатурата на съдия Марковска. Снимка: БГНЕС, архив
A A+ A++ A

Сигналите срещу избраната за конституционен съдия Венета Марковска трябва да бъдат сериозно разследвани, заяви посланикът на Великобритания в България Джонатан Алън.

Той отново изрази разочарованието си, че след демонстрираната прозрачна процедура при избирането на членовете на Висшия съдебен съвет (ВСС) са възникнали проблеми около кандидатурата на съдия Марковска, предаде БНР.

„Беше срам, че след толкова добра прозрачност при избора на членовете на ВСС след това имаше тези сериозни проблеми. Затова според мен трябва да има едно разследване“, коментира Алън.

Коментарите по случая с Венета Марковска не стихват. В понеделник правосъдният министър Диана Ковачева заяви, че репутацията на един човек не е по-важна от тази на цяла държава, но решението дали да се оттегли от Конституционния съд е изцяло на Марковска.

Преди дни премиерът Борисов пък призова съдията да подаде оставка и да се оттегли. Въпреки това съдия Марковска каза, че все още не е решила дали да се откаже от поста, за който беше номинирана от парламента, но беше категорична, че ще защитава името и репутацията си срещу доносите.

По-рано в понеделник вътрешният министър Цветан Цветанов каза, че Марковска е отложила полагането на клетва като конституционен съдия и е сезирала прокуратурата, за да направи проверка на всички сигнали.

В деня, в който Великобритания се прекланя пред жертвите от войните, посланикът на Обединеното кралство отиде на централните гробища в Пловдив, за да отдаде почит на загиналите в Първата световна война британски войници.

#Висш съдебен съвет #ВСС #войници #Първа световна война #Пловдив #сигнали #Венета Марковска #посланик на Великобритания #Джонатан Алън #конституционен съдия #Конституционен съд #КС #министър на вътрешните работи #Цветан Цветанов #Бойко Борисов #министър-председател #Диана Ковачева #министър на правосъдието

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Вътрешна политика
Последно от Вътрешна политика

Всички новини от Вътрешна политика »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници