НАСА показа проби: Градивните елементи на живота на Земята идват от космоса

НАСА показа проби: Градивните елементи на живота на Земята идват от космоса

Капсулата с пробата от астероида Бену

A A+ A++ A

Американската космическа агенция НАСА разкри данни от пробата от астероида Бену, които показват, че градивните елементи на живота на Земята може да са дошли от космоса.

Анализът на стерилната проба от астероида Бену, чиято възраст е над 4,5 милиарда години показва наличието на вода и голямо количество въглерод, заявиха от НАСА. Това предполага, че животът на Земята може да е възникнал, след като астероиди са доставили неговите градивни елементи.

Пробата от астероида Бену беше събрана още през 2020 година от космическия апарат Озирис-Рекс, но пристигна на Земята в капсула на 24 септември тази година. Това е най-голямата проба от астероид, върната на Земята и за учените е своеобразна капсула на времето от ранните дни на нашата Слънчева система.

"Първият анализ показва проби, които съдържат изобилие от вода под формата на хидратирани глинести минерали, а също и въглерод, както под формата на минерали, така и като органични молекули", заявиха от американската космическа агенция.

Предстои научните екипи да изследват химичните процеси, развили се върху астероида, като основната им задача е да бъде проверено дали от градивните елементи на живота са се образували пептиди или вериги от аминокиселини, които образуват протеини.

Учените планират да продължат с анализите на пробите в следващите две години, а над 70 процента от доставения материал от астероида Бену ще бъде запазен за изследвания от бъдещите поколения учени.

#НАСА #космос

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Технологии
Последно от Технологии

Всички новини от Технологии »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници