Ангел Найденов за конфликта в Израел: Видяхме тероризъм в най-подлия му вид

Ангел Найденов за конфликта в Израел: Видяхме тероризъм в най-подлия му вид

Стоп кадър/НОВА НЮЗ

A A+ A++ A

„Видяхме тероризъм в най-подлия му вид. Основна цел на тези атаки се оказаха цивилни граждани. Това насилие по никакъв начин не може да бъде оправдано, трябва да бъде осъдено”. Това коментира в предаването „Денят на живо с Наделина Анева” бившият министър на отбраната Ангел Найденов.

Връзката на случващото се с войната в Украйна, той смята, че може да се намери най-малкото в това, че отнема част от вниманието на международната общност, като ще отнеме и известна част от ресурсите, с оглед пренасочването им като помощ на Израел.

Найденов обясни, че една от темите на преговори между Израел и Украйна досега е била готовността Израел да предостави цялата система „Железен купол” за защита на Украйна. Сега е обаче това по-скоро няма да се случи, с оглед потребностите на израелската противовъздушна отбрана.

„На практика видяхме безпрецедентна по своите мащаби военна операция, както я нарича военният командир на „Хамас”. Практически това е война. Подготовката, планирането, провеждането на тези бойни действия принудиха Израел да обяви състояние на война. Това не се е случвало от 50 години насам”, каза Найденов.

„Жертвите на това нападение са вече хиляди и от двете страни. Това трябва да бъде писано на сметката на „Хамас”. Няколко десетки са отвлечените цивилни от израелска територия – основно жени, деца, възрастни хора, има и военнослужещи. Ползват се като заложници, вероятно с очакване на сухопътната операция на израелската армия”, обясни той.

Найденов коментира още, че нападението на „Хамас” се оказва напълно неочаквано и изненадващо за израелските служби за сигурност, които са сред най-добрите в света, както и за израелската армия. Оценката защо това е така ще бъде дадена в близките дни, смята още Ангел Найденов.

„Факт е, че това е грандиозен провал, сериозен, страхотен удар по имиджа на разузнавателните служби и като цяло по имиджа на Израел”, каза Найденов. По думите му каквито и да са способностите и капацитетът на системата „Железен купол” при 5000 ракети очевидно, че ще има и поражение на територията на Израел.

Едно от най-големите предизвикателства сега е отвличането на цивилни граждани и държането им като заложници, коментира още той.

„Освен това предизвикателство, има и няколко други задачи пред политическото ръководство и пред армията на Израел, свързани с очакваната сухопътна операция и съответно с въздушните удари. Това разбира се са задачи, свързани с неутрализиране на палестинските бойни групи. Това са задачи, свързани с ликвидиране на военния потенциал на „Хамас”. И не на последно място, това са задачи, които са свързани с недопускане на това насилието да обхване други територии – Западния бряг и Ливан. Включително и да не допусне удари от „Хизбула”, нещо, което се случи в рамките на вчерашния ден и предизвика ответната реакция на Израел”, обясни Найденов.

Той отхвърли обвиненията на Кремъл, че оръжията, изпратени на Украйна, са препродадени. „Този тип елементарни опорки са от началото”, каза Найденов.

Той смята, че нападението е подготвяно със седмици. „Появи се вече информация за участие на офицери от иранската революционна гвардия в планирането и в подготовката на това нападение и то от месец август насам”, каза Найденов.

Относно Проекта за нова отбранителна стратегия на България, Найденов каза, че това е един от най-важните стратегически документи на страната, който определя приоритетите на политиката за национална сигурност и съответно защитата на националните интереси.

„Дефинира целите на отбранителната политика, която България трябва да реализира и съответно пътищата за постигане на тези цели. Описва необходимите отбранителни способности, дефинира задачи, мисии на въоръжените сили и определя ресурсите за развитието на въоръжените сили.
Очевидно по този проект са работили доста от експертите. Той има един доста добър и готов вид за предлагане и за приемане в Министерски съвет. На мен ми се иска това да бъде документ, който да бъде разглеждан и в Народното събрание”, каза Найденов.


#Ангел Найденов

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Мнения
Последно от Мнения

Всички новини от Мнения »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници