Невъзможен е баланс на енергийната система без въглищните централи през зимата

Невъзможен е баланс на енергийната система без въглищните централи през зимата

ФБ/КНСБ при "ТЕЦ Марица изток 2"

A A+ A++ A

"Териториалните планове ще окажат влияние върху цялата енергетика, обаче се решава отново на парче. Няма конструкция, в която това да води до нещо добро". Това заяви пред БНР Александър Николов - бивш министър на енергетиката.

"Исканията са структурирани и обосновани от определени групи. Това е упрек към тези, които водят преговорите. По време на тези преговори липсва критична информация и липсват представители на предприятия, които дори влияят директно върху Старозагорския регион. Тяхната позиция е изключително важна за това какво ще се случва напред с целия регион. Второто нещо, което е критично липсващо в позицията на който и да е в момента, която аз бих изискал при вземането на каквото и да е решение, защото тя е определяща за следващите 3 години минимум, е какво се случва с НЕК, съответно БЕХ трябва да присъства там като собственик на капитала. НЕК е дружеството, което носи отговорност за двата дългосрочни договора на тези две компании - "ЕЙ и ЕС" и "Контур Глобал". Единият договор изтича през 2024 г., а другият – 2026 г. Какво се случва с някои предложения за промени в Закона за енергетиката относно тези дългосрочни договори и относно функцията на НЕК като потенциален балансьор на регулирания пазар", обясни той.

Бившият енергиен министър смята за странно, че отново не се взима предвид цялата картина. Никъде няма обща визия за това какво се прави с климатичните промени и позицията на държавата, подчерта той.

"Когато говорим в териториалните планове за декарбонизация или в Плана за възстановяване и устойчивост е много ясно, че първото намаляване на емисиите ще дойде от корпоративно управляваните централи. Тези ефекти никой не ги взима под внимание. Защо вместо да се седне и да се направи обща картина, максимално позитивна за всички, за пореден път виждаме, че се купува политическо време с празно говорене, има тотално различни позиции, когато се комуникира към ЕК и когато се комуникира вътрешно към протестиращите, има различна позиция, когато се говори от изпълнителна и законодателна власт. Това води до подхранване на недоволството на работещите в сектора, защото няма яснота, прозрачност и рационалност зад взетите решения".

Николов е категоричен, че нито едно крайно решение не е правилно.

По думите му териториалните планове са една малка част. "Прекият ефект от сектор "Енергетика" е над 20 млрд. в икономиката плюс мултипликатора на разходи е най-висок, т.е. влияе най-много на икономиката ни".

Той е съгласен с твърденията на синдикатите и заяви: "Невъзможно е да бъде балансирана системата в зимните месеци без въглищни централи".

Според него системата на енергетиката е декапитализирана, разклатена и се управлява на база на лични интереси. "Ако не се прекратят корупционните практики и секторът не започне да се управлява в обществен интерес, нищо добро не ни очаква", категоричен е експертът. И продължи:

"Общественият интерес започва с това да се говори истината за сектори, от които зависим всички. Тези сектори в България са ужасяващо корумпирани и се използват само за политическа дъвка от хора, на които изобщо не им пука какво се случва с хората".

#въглищни централи #енергийна система #Александър Николов

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Енергетика
Последно от Енергетика

Всички новини от Енергетика »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници