Поскъпването на храните слага край на олинклузив почивките?

Поскъпването на храните слага край на олинклузив почивките?

pixabay

A A+ A++ A

Заради поскъпването на храните хотелиери не предлагат олинклузив в офертите за следващата година, твърдят от Българската хотелиерска и ресторантьорска асоциация във Варна. Други експерти в бранша обаче казват, че за да сме конкурентни на туристическия пазар, хотелиерите трябва да предлагат олинклузив.

Услугата олинклузив поскъпва постоянно, а това повишава цените за почивка на море. Затова хотелиери вече предлагат само закуска или закуска и вечеря.

"Тази година цените стигнаха до 700 до 900 лв. на стая с олинклузив – пакет. Искаме да бъдем по-конкуретнтни, искаме да дадем възможност туристите да си избират, защото има туристи, които за обяд предпочитат да отидат на екскурзия, предпочитат да са извън хотелския комплекс", това заяви председателят на Българската хотелиерска и ресторантьорска асоциация във Варна, Павлин Косев.

Идва ли краят на услугата олинклузив?

Хотелиери в курортите край Варна обаче казват, че туристите искат да платят почивката си изцяло. Обикновено търсят оферти, които освен пълен пансион, включват чадъра и шезлонга.

"Смятам, че отказването от тази форма, може би не е удачно в този момент, защото и без това сезоните са трудни. Може би ще има отлив, ако се смени формата на обслужване", сподели хотелиерът Стела Деянова.

Много туристи подкрепят олинклузив почивките.

"Ами, по-неангажиращо, не мисля за храна и така ми е по-удобно. Иначе трябва да мисля за семейството, всяка закуска, обяд, вечеря, къде да се осъществят. Ние сме за първи път в България, в този хотел сме с "олинклузив" оферта, храната е много хубава, харесва ни", споделят туристи.

Услугата олинклузив е предпочитана от туристите, но икономически не е изгодна за хотелиерите, казват някои от тях.

"Знаете ли какво значи това да произвеждаш нещо, което да стои на една витрина, някой да пълни едни чинии и след това да ги изхвърля", каза заместник - председателят на БХРА, Атанас Димитров.

Срещу олинклузив услугата се говори отдавна, казват от бранша, нопредлагането й все още е масова практика. Отказ може да има при висококатегориините хотели, посещавани от платежоспособни туристи.

"Хотели, които са с над 300, 400, 500 легла, 4 звезди, така е в Гърция, така е в Турция, те разчитат на олинклузива, защото това го изисква туроператорът, това го изисква клиентът. Така че конкуренцията ни натиска и аз поне в близко бъдеще не виждам да се случи масово отказване от олинклузива по нашето Черноморие, защото ще останем без туристи", разказа Стоян Маринов.

Според експерти в бранша балансът между цена и качество на олинклузив офертите е труден. Заради поскъпването на храните почивката през следващото лято ще струва с около 5 – 10% повече.

#хотел

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Търговия
Последно от Търговия

Всички новини от Търговия »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници