Премиерът на Сърбия сравни Хашим Тачи със Слободан Милошевич

Премиерът на Сърбия сравни Хашим Тачи със Слободан Милошевич
В интервю за държавната телевизия РТС сръбският премиер Ивица Дачич разкритикува позицията на замразяване на конфликта в Косово. Снимка: ЕПА/БГНЕС
A A+ A++ A

Премиерът на Сърбия Ивица Дачич сравни министър-председателя на Косово Хашим Тачи със сръбския диктатор Слободан Милошевич.

В интервю за държавната телевизия РТС сръбският лидер разкритикува позицията на замразяване на конфликта в Косово, която подкрепяли и Хашим Тачи, и Слободан Милошевич, предаде БГНЕС.

Според Ивица Дачич, бивш дългогодишен говорител на Слободан Милошевич, ако Сърбия има съдбата на Република Сръбска Крайна, няма да може да предяви никакви претенции към Косово.

Самопровъзгласилата се Република Сръбска Крайна бе създадена от сърбите на територията на Хърватия.

През пролетта на 1995 година властите в Загреб проведоха операция „Буря“ и освободиха окупираните територии.

Според различни източници около 200 000 етнически сърби тогава напуснаха Хърватия.

Откакто оглави правителството на Сърбия, Ивица Дачич поддържа неотклонно тезата, че Сърбия няма да признае независимостта на Косово дори това да е условие за членството на държавата в ЕС.

Ивица Дачич обвини Хашим Тачи, че отказва на косовските сърби същото, за което самият той настоял на Конференцията за Косово в Рамбуйе, Франция, през зимата на 1999 г.

„Ние се водим от логиката, че е по-добре това да бъде един замразен конфликт, но това нещо не е реално. И Милошевич, и Тадич ми казваха: Само да минат и тези избори - американски, германски, няма значение кои, и в крайна сметка нищо. И в Крайна казвахме: „Изтърпете още малко, но когато започна войната, отговорихме: Няма как да воюваме. Аз лично не искам да водя подобна политика. Искам да излезем с конкретни предложения“, каза още Ивица Дачич.

Той се обяви за разрешаването на въпроса с Косово „колкото е възможно по-скоро“.

„Водихме политика, която ни отдалечаваше от националния ни интерес в Косово. Сега в Конституцията на Сърбия пише, че Косово е част от Сърбия, но в реалния живот къде е Косово. Животът е съвсем друг. Аз му казах на Тачи, че това нещо днес не бих позволил, ако бях президент, когато бе Слободан Милошевич. Ние непрекъснато сънуваме за някакви мощни съюзници, но такива няма. Истината е, че в Косово има все по-малко сърби“, призна още Ивица Дачич.

Той обаче призна, че днешното историческо време не в интерес на Сърбия при решаването на въпроса за Косово. Според него най-важно е да се реши статутът на сърбите в Косово.

„Ако не осъзнаваме този факт, тогава в Косово няма да има повече сърби“, каза още той.

„Всички сръбски лидери от Косово имат апартаменти в Белград и в същото време получават заплати от косовските власти. Очевидно е, че трябва да преглътнем някои неща, за да получим резултати“, призна премиерът на Сърбия.

#Ивица Дачич #премиер на Сърбия #Косово #Хашим Тачи #премиер на Косово #Слободан Милошевич #Хърватия #ЕС

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници