Списък с храни, които ще ви помогнат да заспите по-бързо

Списък с храни, които ще ви помогнат да заспите по-бързо

pixabay

A A+ A++ A

Сънят е неразделна част от здравословния живот и качеството му се влияе пряко от много фактори, включително диетата. Специалистите обясняват какви храни и ястия могат да ви помогнат да постигнете дълбок и спокоен сън, както и да избегнете безсънието.

Какви храни ще ви помогнат да спите?

Мелатонинови продукти: череши, вишни и други
Мелатонинът е един от ключовите хормони, които регулират съня и бодърстването. Може да се произвежда от самия организъм или да идва отвън чрез определени храни.
Редица продукти съдържат количества мелатонин, сравними с естественото му ниво в човешката кръв. Сред тях са череши, фурми, орехи, синапено семе и различни зърнени храни като овесени ядки, перлен ечемик, елда и ориз. И въпреки че не винаги вечеряме каша, това може да бъде интересен експеримент за борба с безсънието. Добавянето на ядки и сушени плодове може да засили този ефект.

Ядки и триптофан
Триптофанът е аминокиселина, която играе важна роля за качеството на съня и настроението. Тази аминокиселина е предшественик на серотонина, хормона на радостта и удоволствието.
Редовната консумация на храни, богати на триптофан, като кашу, бадеми, орехи, кедрови ядки, сирене, пуешко, морски дарове и нахут, може да подобри не само съня ви, но и цялостното ви настроение.

Минерали: магнезий, цинк, калций и желязо
Минералите също играят важна роля за поддържането на здрав сън.
Магнезият помага за справяне със стреса и релаксация, което ви помага да заспите по-бързо. Този минерал може да се намери в зелени зеленчуци, банани и бадеми.
Цинкът, заедно с магнезия, е необходим при стресови ситуации. Съдържа се в ленените семена, покълналата пшеница и мидите.
Калцият е не само важен за костите и зъбите, но също така помага за образуването на мелатонин, хормона на съня. Може да се получи от извара или зелена салата, подправена със сусам.
Желязото, от друга страна, ще помогне за облекчаване на дискомфорта в краката преди лягане. Може да се получи от червено месо.

Жълти плодове: ананас, банани, цитрусови плодове
Изследванията показват, че ананасите, бананите и портокалите могат да повлияят нивата на мелатонин в кръвта, като ви помагат да заспите по-бързо и да спите по-дълбоко. Например, ананасите могат да повишат вашите собствени нива на мелатонин с 226%, бананите със 180%, а портокалите с 47%.

Сок от череши и маруля
Сокът от череши се оказа невероятно полезен за съня. Изследване на Университета на Пенсилвания показа интересни резултати.
Например, изпиването на чаша черешов сок преди лягане може да увеличи времето за сън с 34 минути и да увеличи ефективността на съня с 5-6%.
Марулята съдържа латукарий, вещество със седативни свойства, което ви помага да се отпуснете и да заспите по-лесно.

Билкови чайове
Някои билкови чайове, като маточина, лавандула и лайка, са известни със своите успокояващи свойства и могат да ви помогнат да се отпуснете преди лягане.

#Сън

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Любопитно
Последно от Любопитно

Всички новини от Любопитно »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници