Георги Господинов е номиниран за "Будител на десетилетието" в инициатива на БНР (ЛИНК)

Георги Господинов е номиниран за "Будител на десетилетието" в инициатива на БНР (ЛИНК)
A A+ A++ A

Не е честно да не реагираш… Човек трябва да се съпротивлява непрекъснато и това учи литературата. Трябва да се създават острови на съпротива, за да се удържа все пак света.

Това споделя пред БНР Георги Господинов, който е не само най-превежданият извън България български писател, той е и огромна повод за гордост, защото е първият българин, носител на литературната награда "Букър" за своя роман "Времеубежище".

Още с първата си стихосбирка, "Лапидариум" (1992), Георги Господинов е отличен с Националната награда за дебют "Южна пролет".

Следват "Черешата на един народ" (награда за книга на годината на Сдружение на български писатели, 1996) и през 2003 година, "Писма до Гаустин".

Негови стихове са включени в редица международни антологии, сред които е "New European Poets", а преводи на негови творби на различни езици, включително на арабски, могат да се прочетат в lyrikline.org.

"Почетен гражданин на София" е от тази година, а и е номиниран в инициативата на БНР "Будител на десетилетието". Ако именно той е този българин, който ви кара да се чувствате горд - гласувайте за него ТУК.

А кой ще "Будител на десетилетието" ще стане ясно на тържествена церемония, която традиционно ще се проведе и излъчи на празничния 1 ноември в ефира на БНР, bTV и партньорски мрежи на водещи български медии.

#Георги Господинов #БНР

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Култура
Последно от Култура

Всички новини от Култура »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници