Денков към протестиращите: Централите ще работят до 2038 г., правим най-доброто за вас (ВИДЕО)

Денков към протестиращите: Централите ще работят до 2038 г., правим най-доброто за вас (ВИДЕО)

Стоп кадър/ФБ/НТ

A A+ A++ A

Правителството прие плана за справедлив преход, той ще бъде изпратен на ЕК утре. Това обявиха на съвместне брифинг премиерът Николай Денков и финансовият министър Асен Василев след днешното заседание на Министерския съвет, предаде БНТ.

Премиерът се обърна към енергетиците и миньорите с призив, да спрат протестите:

"Това, което правим, е най-доброто възможно и за тях и за държавата като цяло. Голяма част от техните искания днес се основават на невярна или изопачена информация. Крайният срок да се изпрати пакетът документи до ЕК е утре, 30 септември. Никакво отлагане повече не може да се направи, защото рискуваме загуба на милиарди левове - 3,5 млрд. Второ, в документите, които изпращаме, е ясно казано, че централите ще работят до 2038 г. Трето - няма дати за затваряне на конкретни въглищни централи. Постепенно, поетапно някои от тях ще изпаднат от енергийната система, просто защото няма да бъде възможно икономически те да функционират повече".

За целта до края на годината ще бъде създадено предприятие, което ще работи за превръщането на териториите на мините в индустриални зони. Предприятието няма да изземва функции от мините, а ще ги допълва.

"Очакваме там да се появят модерни компании, които имат нужда от квалифицирана работна ръка. трябваше да проверим какъв е интересът и той е изключително голям".

Ще има социални пакети за хората, които - когато има съществени сътресения в даден сектор, или той трябва да се закрие. Денков отново призова енергетиците и миньорите да спрат с протестите и техни представители да дойдат на преговори.

"Това е начинът да се търсят решения. Следващите два месеца ние ще преговаряме с ЕК - това време е достатъчно да уточним решенията, които са се очертали като точна рамка. След 30 ноември ЕК трябва да представи на всички държави членки това, което сме се уговорили и до края на декември всяка една държава от ЕС трябва да се е съгласила с това, което предлагаме. Ако това не се случи, то тогава средствата ще се изгубя и последствията за регионите ще бъдат изключително тежки".


#акад. Николай Денков

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Политика
Последно от Политика

Всички новини от Политика »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници