Рачков призна шокиращо: Провинциализмът ме движи напред!

Рачков призна шокиращо: Провинциализмът ме движи напред!
A A+ A++ A

Очаквам да стане политически некоректно да се майтапиш с хората, прогнозира комикът. Един-единствен път се е случило Димитър Рачков да иска да се откаже от актьорството. Това станало по време на голямата инфлация. В залата на театъра, където комикът се изявявал, играли 15 души, а зрителите били 12.

"Това ми съсипа хъса. Реших да замина да бера портокали в Гърция. Бързо преодолях този импулс и не се отказах от мечтата си." Това бяха едни от мислите на Рачков, докато води за пръв път онлайн лекция.

"Хуморът скоро ще се забрани!", заяви притеснено Рачков и добави - "Всички станаха много чувствителни и заради тази политкоректност човек вече не може да се шегува!". Емблематичният актьор и водещ на малкия екран твърди, че хората трябва да се шегуват и иронизират взаимно, но най-много себе си.

Рачков твърди с насмешка, че движеща сила в неговия успех е провинциализмът. "Аз съм амбициозен провинциалист! Това, което се очаква от мен, е да готвя хора от НАТФИЗ. А аз ще говоря за това как с чувство за хумор да стопиш ледовете, да скъсиш дистанцията на тежки бизнес преговори", казва Рачков, имайки предвид ползите от своя клас. "Искам да съм номер 1, дори и да досаждам. С тази цел един ден съм тръгнал от Бургас към София."

Подсъзнателно актьора винаги когато се среща с нови хора, подхожда с шега. "Моето чувство за хумор много ми е помагало и ме е спасявало от доста ситуации" - споделя за тактиките си новият лектор.

Господарят на ефира също съветва младите му зрители да не очакват кариерата им да бъде бляскава от раз. "Когато се катериш нагоре, не можеш да прескочиш от 2-ро до 9-ото стъпало. Защото ще паднеш от 10-ото. Трябва да си минеш крачка по крачка цялата стълбичка", коментира актьорът, който е извървял дълъг път от Сливенския театър до успеха. Бургазлията освен своите стратегии за завладяване на публиката сподели и за препятствията, срещу които неговите слушатели трябва да се изправят.

"Българинът винаги го е страх дали няма да се изложи, докато при западняка няма такива проблеми и затова там се получават нещата", споделя Рачков. Въпреки това според култовия актьор българите имаме уникално чувство за хумор. "Няма никъде другаде място, където 5 минути след като се издъни някой политик, вече има виц, написан за това" - категоричен е комикът. Освен да се смее на политиците Рачков плаче заради това, което са причинили на ценната за него родина.

"Загубихме 30 години, за да объркаме държавицата ни, вместо да я оправим. Виновни са управляващите, защото позволиха фалшиви кумири да влязат в света на младите хора. Велики актьори и артисти, които са допринесли толкова много на културата, в момента са на мизерни пенсии. Недопустимо е", песимистично коментира Рачков, за когото единственото спасение на държавата ни са младите. Водещият на "Като две капки вода" също подсказа няколко урока от дългогодишната си практика на сцена.

"Преди 15 години с Любо Нейков и Виктор Калев правихме шоу в заведение. Любо каза, че скечът ми е добър, но когато аз го изрецитирах, нямаше никаква реакция на публиката. Това, което не оценихме, е, че хората са в заведение, а не на театър." Така Рачков се е научил да се съобразява с публиката.

"Никоя публика не си прилича с друга", добавя великият импровизатор. За него импровизацията е нож с две остриета - може да уцелиш десетката, но може и да ти "отекне камбаната".

Според актьора в България критиката е национален спорт.

"Колкото по-дълго се задържиш на екран, толкова повече те плюят. Когато чета коментарите, винаги си взимам бележка", казва той. Рачков всяка сутрин маха от себе си негативното, за да се справи за деня. "Стоичков в това отношение е перде. Въобще не му пука" - добавя комикът.


#Димитър Рачков

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Лайфстайл
Последно от Лайфстайл

Всички новини от Лайфстайл »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници