След година "Лукойл" ще трябва да работи изцяло с неруски петрол

След година "Лукойл" ще трябва да работи изцяло с неруски петрол

Лукойл

A A+ A++ A

Дерогацията на руския петрол ще отпадне след година. Така “Лукойл Нефтохим Бургас“ ще работи с руски петрол до 30 септември 2024 година, когато дерогацията ще се отмени изцяло. Дотогава поетапно рафинерията трябва да сменя произхода на нефта, с който работи. Това решиха депутатите окончателно на второ четене днес с промени в Закона за контрол по прилагане на ограничителните мерки с оглед на действията на Русия, дестабилизиращи положението в Украйна, предаде БНР.

В срок до 1 октомври 2024 година "Лукойл Нефтохим Бургас" трябва постепенно да премине към преработка на петрол с неруски произход, като до 31 декември 2023 година ще има право да преработва не повече от 80 процента петрол с руски произход, до 31 март 2024 година този петрол трябва да бъде намален до 25 процента.

На 1 октомври 2024 година "Лукойл Нефтохим Бургас" трябва изцяло да преработва петрол с неруски произход. Ако руската компания не спази условието пълна диверсификация на доставките на суров петрол, правителството трябва да постави рафинерията и всички останали активи, притежавани от “Лукойл”, под държавен контрол чрез особен търговски управител.

Остра бе реакцията на парламентарните групи на "Възраждане", БСП и "Има такъв народ" по всички точки от обсъждания законопроект.

Остър спор предизвика и реакцията на Борислав Гуцанов от БСП:

"Не ви ли е срам и не ви ли е неудобно от това, което вършите, уважаеми депутати от не-коалицията. Такива смешници като вас наистина ще опропастят държавата и дано по-бързо да си тръгнете. Цената ще надхвърли 4 лева в следващите няколко седмици".

#"Лукойл Нефтохим" #дерогация

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Енергетика
Последно от Енергетика

Всички новини от Енергетика »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници