Мега скандал в алпинизма: Уличиха в измама великия Райнхолд Меснер и още куп други

Мега скандал в алпинизма: Уличиха в измама великия Райнхолд Меснер и още куп други
A A+ A++ A

Огромен скандал се вихри относно изследванията на германския журналист Еберхард Юргалски, направени във връзка с изкачванията на всички осемхилядници в света. След неговата работа списъкът на хората изкачили 14-те най-високи върха на Земята без помощта на кислородни апарати рязко е съкратен от 44 на само четирима.

Заличени са рекордите на легендарния италиански алпинист Райнхолд Меснер, който беше първият човек изкачил и 14-те осемхилядника без изкуствен кислород. Изчисленията на Юргалски показали, че Меснер и сънародникът му Ханс Камерландер не са успели да достигнат върха на Анапурна (8091 м) в Непал през 1985 г.

Германският журналист, който неотдавна стана главен консултант на „Книгата на рекордите „Гинес“ по въпросите на алпинизма, твърди, че Меснер е стигнал на 5 метра от най-високата точка на Анапурна. Той базира метода си на фотографски свидетелства, като с новите изчисления отрича постижението не само на Райнхолд, но и на всички алпинисти от предишното поколение като Йежи Кукучка, Ерар Лоретан, Петер Хабелер и други.

„Никога не съм претендирал за никакви рекорди, за да могат да ми ги отнемат. Освен това планините се променят, както всичко в природата. Снежната покривка може да се е срутила и върхът да е намалял с 5 метра. Билото, водещо до върха, е дълго 3 километра, Юргалски просто е объркал източния връх с главния. Изминаха почти 40 години, но ако някой е изкачвал Анапурна, това със сигурност сме Ханс и аз. Целта ми е не е върхът, а пътят, моят алпинизъм не познава рекордите“, обяви 79-годишният Меснер и добави, че Еберхард Юргалски е невеж и не е истински експерт.

„Малко е смешно, че отново и отново хората използват моята личност, моето име, за да се правят на важни“, написа Меснер в „Инстаграм“.

Самият Юргалски не отговаря на критиките. Той не е алпинист, но с екипа му изследват най-високите върхове вече 20 г.

#алпинисти #алпинист

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Спорт
Последно от Спорт

Всички новини от Спорт »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници