Очаква ли ни поскъпване на основните стоки и услуги заради по-високите цени на горивата?

Очаква ли ни поскъпване на основните стоки и услуги заради по-високите цени на горивата?

pixabay

A A+ A++ A

Ново поскъпване на основните стоки и услуги заради ръста при горивата. Това прогнозират производители и търговци, след като цените на бензина и дизела тръгнаха ударно нагоре през последните седмици. Най-сериозен ефект се очаква на пазара на храни и основни стоки, които купуваме, както и при транспортните услуги.

От лятото досега литър гориво поскъпна с близо 30 ст. спрямо пролетните месеци. Очакванията са поскъпването при горивата бързо да се отрази в крайните цени на основни стоки и услуги, които използваме. Ударът първо ще усетим на щандовете на хранителните магазини, тъй като транспортът и логистиката са основна част от себестойността на тези продукти. В началото на есента цените на храните отново тръгнаха нагоре – ръст се усеща най-вече при месото, оризът, захарта, както и повечето плодове и зеленчуци.

Още в първите дни на есента Бети Станимирова отчита ръст на цените на основните стоки, които купува. Основно поскъпването усеща при покупките на хранителни продукти.

„Хлябът, олиото, сиренето, са много скъпи. За да пестим пари, купуваме по-малко неща”, обясни жената.

Ударът по семейния бюджет ще се засили още повече заради поскъпването на горивата, прогнозират експертите. В момента литър бензин А-95 се продава средно за 2.87 лв., а литър дизел – за 2.89 лв. В много бензиностанции в страната обаче цените на колонката минават 3 лв., а прогнозите са, че този ръст ще продължи през следващите месеци.

„Това, което наблюдаваме през последния месец, е увеличаване на цената на бензина с 10 ст., а на дизела – с около 13 ст. – което означава ръст при бензина – с 3 %, а при дизела – с около 5%”, обясни Добрин Иванов от АИКБ, предава Нова телевизия.

Разликата в цените на колонката вече се усеща от шофьорите. А съвсем скоро ще се отрази и на щанда – при цените на основните стоки, които потребителите купуват, пресмятат икономистите.

„Със сигурност ще се отрази на цените, тъй като знаете един от основните компоненти на инфлацията (индекса на потребителските цени) е именно енергийните ресурси. Те участват в цялата структура на производството и съответно влияят на нейната цена. Спадът на инфлацията ще се забави или ще се обърне в обратната посока”, коментира икономистът Стоян Панчев.

Според бизнеса засега няма реална причина ефектът от по-скъпите горива да се пренесе по веригата. И припомнят, че преди година – и бензинът, и дизелът са били с по-високи цени. Въпреки това очакванията са за бърз ръст и на щандовете у нас заради разликата на колонката.

С колко ще поскъпнат основните стоки и услуги, за които плащаме, пресметяме с експертите. „Ще бъдат засегнати всички енергийни ресурси, битови сметки, транспортът, както и всички вносни стоки, които имат като компонент от разходите транспорт”, поясни Панчев.

Затова и първо ефектът ще се види в цените на транспортните услуги и логистиката, както и в земеделието, смятат от бизнеса. Тъй като там горивата влияят директно.

#хранителен магазин

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Търговия
Последно от Търговия

Всички новини от Търговия »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници