Депутатите ще обсъдят промени в закона за защита на лицата, подаващи сигнали за нарушения

Депутатите ще обсъдят промени в закона за защита на лицата, подаващи сигнали за нарушения

народно събрание

A A+ A++ A

Депутатите ще обсъдят на първо четене промени в Закона за защита на лицата, подаващи сигнали или публично оповестяващи информация за нарушения, предвижда програмата за работа на Народното събрание. Вносители са Надежда Йорданова и Петър Кьосев от ПГ на „Продължаваме промяната-Демократична България“. С оглед възможността за бързо предотвратяване на нарушение или отстраняване на последиците от такова сигналът следва да се подава приоритетно чрез канал за вътрешно подаване на сигнали, освен ако за сигнализиращото лице съществува риск от ответни, дискриминиращи го действия, предвиждат текстове от законопроекта.

В дневния ред е и повторното гласуване на оспорените от президента разпоредби от Закона за изменение и допълнение на Закона за съдебната власт, приет от Народното събрание на 2 юни 2023 г., и върнат за ново обсъждане с Указ № 90 от 14 юни 2023 г.

Парламентът ще дебатира на второ гласуване и промени в Закона за съдебната власт, чиито вносители са Кирил Петков, Надежда Йорданова и Божидар Божанов от ПГ на „Продължаваме промяната-Демократична България“. Целта е да се преустановят възможни противоречиви тълкувания на действащите разпоредби и да се гарантира ефективното им прилагане относно престъпления, извършени от заместник на главния прокурор. Предлага се разработването на системи за случайно разпределение, които да отговарят на високи идентични изисквания за сигурност, без да има различно третиране, като е предвидено действащите системи да се прилагат до въвеждане на новите такива.

В програмата е също второто четене на изменение и допълнение на Закона за контрол по прилагане на ограничителните мерки с оглед на действията на Русия, дестабилизиращи положението в Украйна. Промените са свързани с отмяна на дерогацията за внос на руски петрол, която Министерският съвет трябва да направи в 30-дневен срок от влизане в сила на промените. Предлага се също назначаването на особен търговски управител в търговското дружество, което е предмет на регулация. Той ще е отговорен пред парламента и контролиран от него, но ще се избира по предложение на Министерския съвет. В изключителни случаи, при които няма действащо Народно събрание за период, по-дълъг от седем дни, особеният управител ще се назначава от правителството.

#Народно събрание

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Политика
Последно от Политика

Всички новини от Политика »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници