Ресторантьорите ще вдигнат цените с 20-30% след връщането на ДДС

Ресторантьорите ще вдигнат цените с 20-30% след връщането на ДДС

pixabay

A A+ A++ A

Българската хотелиерска и ресторантьорска асоциация (БХРА) прогнозира 20-30% скок на цените в ресторантите след връщането на 20% ДДС. Това заяви Атанас Димитров, председател на БХРА, в интервю за бТВ.

„Цените ще се вдигнат чувствително, защото за да има печалба, трябва да има оборот, а така ще спадне потреблението. С 20-30% скок на цените, трябва да се пренасочат средства в труд“, обясни Димитров.

Той подчерта, че ресторантьорският бизнес е изключително сериозен и специфичен. „ДДС е един косвен данък, но в някои случаи в икономиката преминава в пряк. Това е един от основните аргументи за изсветляване на бизнеса ни“, каза Димитров.

Според него държавата има съществен интерес от ресторантьорския сектор. „Намалявайки ДДС за нашия сектор, се увеличиха социално-осигурителните прагове и МРЗ с 200 лв. Отправям апел към политиците и да им припомня, че това е визитната картичка на България пред света“, заяви Димитров.

Според икономиста Калоян Стайков, поскъпването е абсолютно основателно. "Този сектор много лесно прехвърля увеличение на цени, получаваше компенсации за цени на тока, диференцирани ставки", припомни той.

#ДДС

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Търговия
Последно от Търговия

Всички новини от Търговия »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници