Какво се случва: Българи шпионират, България гони шпиони

Какво се случва:  Българи шпионират, България гони шпиони

ФБ/Евгени Минчев

A A+ A++ A

България изгони руски православен свещеник, заподозрян в шпионаж, а петима българи отиват на съд в Лондон заради шпионаж в полза на Русия. Това са новини от един-единствен ден. Какво се случва?

Наричат го "вторият най-стар занаят в човешката история". След края на Студената война мнозина мислехме, че шпионажът окончателно отива в историята. Франсис Фукуяма обяви същата тази история за приключила - и на шпионажа тъкмо там му беше мястото.

Оказа се обаче, че - точно както и "най-старият занаят в човешката история" - шпионажът се радва на отлично здраве и е пълен с жизнени енергии.

Шпионажът цъфти и процъфтява

Може би трябваше да го усетим още през 2006 година, когато руските тайни служби убиха Александър Литвиненко в Англия. Година по-късно на Мюнхенската конференция за сигурност и после на срещата на Г-8 руският президент Владимир Путин каза на Запада, че вече не желае мир и разбирателство. После руснаците се опитаха да отровят с Новичок Сергей Скрипал и Алексей Навални, а шпионската лавина се затъркаля неудържимо и започна да набира все повече маса. През 2018 година в САЩ арестуваха руската шпионка Мария Бутина - и оттогава насам сякаш няма спиране.

- През последните близо две години от Европа са изгонени няколкостотин руски шпиони под дипломатическо прикритие.

- Само в Германия през последната година имаше три шумни случая с предполагаеми руски шпиони, а Службата за защита на конституцията през юни предупреди, че опасността от руски шпионаж е голяма.

- Германският министър на отбраната Писториус също току-що го каза съвсем ясно: "Нападателната война на Русия срещу Украйна значително увеличи опасността от шпионаж и саботаж в Германия".

- От перманентни руски шпионски атаки са оплакват Полша и балтийските държави.

- А вчера, в рамките само на 24 часа, България изгони руски православен свещеник, заподозрян в шпионаж, а петима българи бяха изпратени на съд в Лондон заради шпионаж в полза на Русия.

Списъкът може да продължи още дълго.

Естествено, Русия също непрекъснато арестува и гони западни хора по подозрение в шпионаж - такава е играта. А за далеч по-незабележимия и подмолен китайски шпионаж тук просто няма възможност да се изброяват десетките примери от последните години.

Светът се връща в 19 век

Какво всъщност се случва? Краткият отговор гласи: авторитарните режими по цял свят, начело с Русия и Китай (но да не забравяме още Иран и Северна Корея), са обявили война на либералната демокрация в световен мащаб. И водят тази война с всички възможни средства, включително и с масивни инвестиции в областта на класическия шпионаж, на подривната дейност, на саботажите и дезинформацията. Успоредно с това си вървят и "обичайните" шпионски дейности - индустриалният и технологическият шпионаж. А новите дигитални технологии, невъобразимите възможности за проследяване, контрол, разпознаване, локализиране и мигновено сравняване на огромни бази данни "ъпгрейдват" шпионажа до едно небивало в историята равнище.

Да, "Мата Хари" е тежка отживелица, но шпионажът цъфти и процъфтява. Уви. Защото всичките тези огромни човешки ресурси, всичките тези милиарди, всичките тези технологии биха могли да се канализират другаде. С тях медицината сигурно може да спаси милиони човешки животи, политиката може да осигури ръст на благоденствието, а науката да дари човечеството с нови знания и хуманен напредък. Вместо това светът се връща в 19 век. Тъжно е.

Александър Андреев, Дойче веле

#шпионаж #руски шпиони

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Мнения
Последно от Мнения

Всички новини от Мнения »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници