Райчев: докато трае войната в Украйна, България ще е в изкуствено положение

Райчев: докато трае войната в Украйна, България ще е в изкуствено положение

БНТ

A A+ A++ A

Социологът Андрей Райчев обясни пред БНР, че докато трае войната в Украйна, България ще е в изкуствено положение.

"Не може да искаме да живеем така, сякаш няма война. Нашето правителство ще остане до края й. То не може да бъде махнато преди това"

Той коментира протестите на земеделците и реакциите на управляващите.

"Властта смени три пъти позициите си. Не съм абсолютно сигурен, че господин Денков разбира какво точно означава изречението "Не преговарям с терористи“. България има доста болежки, но липсата на пари не е между тях. Премина се към решението властта да се откупи от протестиращите".

Социологът отбеляза, че ГЕРБ имат съвсем реални шансове да победят на местните избори в София, ако предложат силна кандидатура.

Андрей Райчев анализира и изгонването на свещеници от Руската църква у нас.

"Това е спор в рамките на православната църква. Той е сериозен и дългосрочен. Касае Папата. В полюса на този спор са Вселенският партриарх и Руският партриарх - да се сближава ли православната църква с католическата, каквото е настояването на Вселенската патриаршия, или да се раздалечава, както Москва винаги е искала. В този спор Българската православна църква е на страната на Москва. Нашата църква въобще не се обади по въпроса.

В рамките на този спор има един дребен детайл, който много ни засяга – отделна ли е Македонската църква. Промосковската позиция твърди, че Българската църква е майка на Македонската. Другата е по-хлабава по въпроса. Местната Руска църква е спомагала за тази позиция, което не се е харесало на македонците и затова са нарекли свещениците шпиони".

Начинът, по който се държим в България при тази ситуация, Райчев определи като „проамерикански и антируски жест, който няма връзка с църковните неща“.

"Масовият българин обаче няма как да се зарадва на това и се стига до още една причина престижът на нашия главен съюзник да падне".

Една малка страна не може да е напълно самостоятелна, все пак поясни социологът.

"Има два вида несамостоятелност в България. Едната е тип „Борис Трети“. Ти си съюзник на Хитлер, изпращаш стоки, но не обявяваш война на Русия. Това е опит за полусамостоятелност.

Другата е тип „Тодор Живков“ – избираш да си този, който се притиска най-силно и още преди те да поискат, ти даваш и си най-верният. Това дава друг вид дивиденти.

България винаги се колебае между тези две позиции. В момента е заела позицията на притискане - ще казваме, че сме най-верният съюзник. Но има проблем с народа".

За да си самостоятелен, трябва да си силен икономически и да имаш силна армия, отбеляза Райчев.

"Ние сме периферна на Европа икономика и имаме армия от 30 хиляди души. При тази обстановка, ако не си в някакъв мощен съюз, имаш опасност за съществуването си. Трябва да правиш някакъв вид компромис, но въпросът е докъде - да не чувства българинът, че го управляват чужденци".


#Андрей Райчев

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Мнения
Последно от Мнения

Всички новини от Мнения »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници