Цветанов: Борисов опорочи политическия процес в ГЕРБ (ВИДЕО)

Цветанов: Борисов опорочи политическия процес в ГЕРБ (ВИДЕО)

Стоп кадър/YouTube

A A+ A++ A

Варненци коментират, че всичко което трябва да се случи в община Варна не се решава от кмета Иван Портних, а от Дидо Дънката. Това каза председателят на Републиканци за България Цветан Цветанов в интервю за Ивелин Николов.

„Много ми е странно как Дидо Дънката, първи приятел с Гуцанов обвинени за източването на община Варна през 2010 г., в момента е най-силният човек в общината с кмет Иван Портних. Нека не забравяме, че 2010 г. по информация на френското аташе тогава беше получена информация за корупционна схема от Врана към Франция и парите се отклоняваха от три субекта – Борислав Гуцанов, Дидо Дънката и един холандски гражданин. И когато 2016 г. това беше оповестено и потвърдено в Панама пейпърс – скандалът с офшорните сметки, институциите в България не си свършиха работата“, каза Цветан Цветанов.

Бившият вътрешен министър припомни, че Гуцанов е задържан и преди това – през 1999 г. заедно с шефа на варненския клон на „Елитбанк“ Пламен Георгиев по обвинение за присвояване на 9 млн. лв.(неденоминирани). Парите са част от няколко необезпечени кредита, отпуснати на морската фирма „Бляк сий шипинг“, на която Гуцанов е бивш изпълнителен директор. Според обвиненията Борислав Гуцанов, като съучредител на „Елитбанк“ е съдействал за получаването на кредита.

Цветанов подчерта, че по времето, когато е бил министър на вътрешните работи е получавал много политически заплахи както от хора от криминалния контингент, така и от политически лица, защото те под една или друга форма имаха влияние както в медии, така и в институции.

„Във Варна искат да бъдат управлявани от избран кмет, а не от човек, който седи зад него. Портних не управлява процеса, делегирал е правата и стратегическите решения да се взимат на друго място, може би както се взе решение за съставянето на правителство – не в българския парламент, а в един манастир“, припомни Цветанов и допълни, че: „В момента Борисов работи политически правилно, защото в коалицията му с Промяната и Демократична България обезсили изцяло възможността да имат цели работещи структури.

„Борисов опорочи политическия процес в ГЕРБ - една работеща и добре структурирана партия. „Аз затова се извинявам на всички тези стойностни и качествени членове и симпатизанти на ГЕРБ, с които сме работили заедно. Много от тях едва сега започват да осъзнават какво се е случвало и как всъщност само са били използвани“, каза Цветан Цветанов.

Той изрази мнение, че ГЕРБ и Борисов знаят, че го няма този организационен и мобилизационен дух и залагат на разпознаваемите и действащи кметове, защото те имат възможността чрез административния капацитет във всяка една община и с това, че чрез бизнес може да се заложи на тези, които ще доведат до някакъв изборен резултат.

За голямо съжаление вече няма политика, нивото е много ниско“, констатира председателят на Републиканци за България.

Той каза, че Борисов има интерес на база тези мрачните облаци над него. От признанията на Божков, от това че Алексей Петров е участвал в сглобката, от всичко което беше по „Барселонагейт“, кюлчетата и пачките. „За него е добре под някаква форма да се дискредитират всички останали, които са се докоснали до него. Всичките са маскари, това е общото което може да бъде направено за начина, по който функционира в момента политическата класа“.

Цветан Цветанов е категоричен, че няма управленска сила и капацитет, лутаме се само в това което ни предлагат.

Политикът даде пример и със случилото се с миньорите и заяви, че каквито и обещания да им дадат от правителството те ще бъдат излъгани. „Всичко е договорено от Борисов преди внасяне на Плана за възстановяване и устойчивост. Служебният кабинет го внесе, след като Борисов април 2021 г. не го внесе, защото знаеше, за заложените мини и какви са ангажиментите, които са поемани“.

Цветан Цветанов подчерта, че се отлагат темите, които вълнуват българското общество. „По Плана за възстановяване и устойчивост първите неща, които трябваше да бъдат направени миналата година, а от тази година да започнат са поетапното либерализиране на цените на тока за домакинствата. А какво направи парламентът? Отложиха този горещ картоф до крайния срок, който ни е дала ЕК декември месец 2025 г. всички да бъдат на свободния либерализиран пазар. Обществото не го знае. От 1 януари 2026 г. ние сме задължени да бъдем на този пазар. Сега в момента е бизнесът“.

„Трябва да имаме външна политика съотносима с националните ни интереси. Защото в противен случай ще бъдем уязвими на следващ етап в развитието на ЕС, стигне ли се до разделянето на Европа на 4 скорости“.

Цветанов попита защо нашите политици и евродепутати не направят един цялостен анализ и да има позиция на държавата. Защото ако бъде прието подобно предложение гласът на България в ЕС няма да бъде чут. Ще бъде намален броят на евродепутатите, които ще ни представляват. Трябва да имаме външна политика съотносима с националните интереси. „Аз смятам, че една от тези цели е Залцбургския форум – там се обединяват 8 държави от ЕС като Австрия, България, Хърватия, Чехия, Унгария, Полша, Румъния, Словакия и Словения, там трябва да бъде търсено тази тема да бъде поставяна. Трябват ни съмишленици, с които да запазим това което имаме днес. Това е само един пример дали ще бъдем част от силна и обединена Европа“.

„Независимо от това което излиза днес в публичното пространство още през 2020 г. на представянето на Годишника на ЕАЦС ние казахме на база експертизата, която даде и Христо Казанджиев, че „Турски поток“ обслужва руските интереси. Обществото е заблудено на база на мълчанието на националните медии, защото още в началото Борисов казва как ще потекат милиони на база на това транзитно трасе, но никога не е споменавал, че за да се реализира „Турски поток“ се отказахме от съществуващото действащо трасе от Румъния през България, за които страната ни трябваше да получи до 2029 г. гарантирани 1 млрд. 300 млн. лв. Радвам се, че все пак някой го е прочел и се води разследване“, каза Цветанов.

„Борисов, Петкова и Дончев участваха активно в тези разговори с Бабаков и Воробьов, за да се подпише в Санкт Петербург Пътната карта за изграждането на „Турски поток“. Това беше потвърдено в едно национално студио от Томислав Дончев, но по доста несериозен начин. „Турски поток“ е проектът, който геополитически даде възможност на Путин да посегне на Украйна“, припомни отново Цветан Цветанов.



#Цветан Цветанов

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Политика
Последно от Политика

Всички новини от Политика »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници