Броим за нови топломери от 250 до 350 лв.

Броим за нови топломери от 250 до 350 лв.

Pixabay

A A+ A++ A

Между 250 и 350 лева ще ни струва подмяната на старите топломери с нови, които ще отчитат парното дистанционно.

Това показа проверка на "България Днес" в офертите на фирми, които предлагат услугата. Европейска директива задължава до 1 януари 2027 г. всички потребители у нас да си сменят топломерите и водомерите за топла вода с такива, които позволяват дистанционен отчет. Същото правило важи и за водомерите за студена вода.

Въпреки че до крайния срок има повече от три години, подмяната вече започна. Причината е, че тази и следващата година масово изтича 10-годишната годност на сегашните водомери и измервателните устройства подлежат на смяна. А това ще се случва единствено с новите дистанционни уреди.

Проверката сочи още, че подмяната на един водомер струва между 98 и 105 лева, така че семейните бюджети ще бъдат още повече натоварени, ако сменяте всичко накуп.

След подмяната всички уреди с дистанционни постепенно изравнителните сметки трябва да останат в историята. Преди това клиентите могат да избират дали уредите им да бъдат отчитани всеки месец и да имат реална месечна сметка, или два пъти в годината с изравнителна сметка.

Подмяната на топломерите може да се случи единствено след колективно решение на етажната собственост.

Според омбудсмана Диана Ковачева 572 хиляди домакинства трябва да подменят топломерите си с нови до 1 януари 2027 г. По нейни думи това е около 1,276 млн. радиаторни разпределителя и 660 хил. водомера за топла вода.

Близо 93% от тези устройства са собственост на битовите клиенти и замяната им е изцяло за тяхна сметка. "Топлофикация София" вече предлага топломери под наем, а скоро ще има възможност за закупуване на уреди за дялово разпределение и на разсрочено плащане, което да улесни потребителите и да не ги натовари финансово.




#топломери #парно #подмяна

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Енергетика
Последно от Енергетика

Всички новини от Енергетика »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници