Габрово празнува 104 години организиран футбол

Габрово празнува 104 години организиран футбол
A A+ A++ A

21 септември е паметна дата за габровския футбол. След Първата световна война в Габрово се завръщат много младежи, следвали в чужбина и имали възможнаст там да тренират и играят футбол. От Швейцария пристига Христо Бобчев и донася първите три купешки топки. От Германия си идват Иван Нанев и Симеон Костов, от Русия - Досю Пеев и Никола Рашеев.

По инициатива на Христо Бобчев и с помоща на дружество "Габровски юнак", на тогавашния колодрум, където сега е завод "Буря", се слагат футболни врати и започват организирани тренировки. Идва и първият официален мач. Срещат се тимовете на Габрово и Горна Оряховица на Колодрума и домакините печелят с 1:0. Събитието се е състояло на 21 септември 1919 година. Това е и датата, която се счита за рождена на организирания габровски футбол.

Съставът от онази първа среща и имената на пионерите и до днес са записани със златни букви в габровския футболен летопис: вратар Сава Михайлов, бекове Иван Нанев и Никола Рашеев, халфове Георги Нанев, Симеон Костов, Никола Вълнаров, нападатели Стоян Нанев, Досю Пеев, Христо Бобчев, Ненчо Димитров и Стоянов. Следват 104 години богата история, написана от множество Ковачи на слава.

#Янтра #Габрово

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Спорт
Последно от Спорт

Всички новини от Спорт »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници