Чернева: Декември - ключов месец за България в Шенген

Чернева: Декември  - ключов месец за България в Шенген

Стоп кадър/Нова Нюз

A A+ A++ A

„Декември е ключов месец за България по отношение на Шенген. Едно от големите изисквания по отношение на България е ще може ли българският парламент да направи така, че реформите в съдебната система да станат факт. Те могат да станат факт само с промени в Конституцията. 7 декември ще бъде последният влак, за да хванем заседанието на Съвета на Европа за Шенген”. Това заяви Весела Чернева, зам.-директор на Европейския съвет за външна политика в предаването „Твоят ден” по Нова нюз.

Дали в Конституцията ще се запише членството на България в ЕС и в НАТО няма да промени фактическото ни членство, нищо ще промени качеството на българското членство. То винаги зависи от това България до каква степен има амбиция и участва в бъдещето на Европа. Промените в Конституцията по този график са свързани с нашето собствено чувство за липса на справедливост и факта, че трябва да има съдебна реформа.

Относно френско-германското предложение от вчера за реформа в ЕС тя каза, че това е доклад, изготвен от неправителствени организации, припознат от френското и германското правителство. „В него се казва, че в бъдеще ЕС трябва да има четири нива на интеграция. Най-близкото ядро е на страните-членки на Шенген и на еврозоната. Следващото ядро са другите страни от ЕС, които доброволно се отказват от правото си на глас в сфери като вътрешна сигурност, границите, но също и на паричната политика. Третото ниво вероятно ще са новите страни-членки, които ще имат достъп до общия пазар, но няма да имат право на глас по нито една от политиките. Последният кръг е т.нар. Европейска икономическа общност, която обхваща страните от целия континент. България очевидно е във втория кръг, не е в ядрото”, каза Весела Чернева и обясни, че е много важно усилието Нидерландия и Австрия да бъдат убедени страната ни да стане член на Шенген.

Предложените промени са заради огромния брой страни, които искат да бъдат членове на ЕС. Тези общо 9 нови страни не могат да бъдат абсорбирани, защото това означава нови комисари, допълнителен брой на евродепутатите, обясни тя.

Ако Украйна бъде приета в третия кръг на ЕС, ще трябва да спазва фито-санитарните условия и стандарти в земеделието, тя ще трябва да спазва всички изисквания на ЕС, допълни Чернева. "ЕС още не е стигнал до темата за реформа на общата селскостопанска политика и тези зърнени кризи показаха, че няма да е лесно Украйна да стане член точно в тази политика. Може да се стигне до членство на Украйна в ЕС, но не и в Общата селскостопанска политика", каза Весела Чернева.



#Весела Чернева #Шенген

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Политика
Последно от Политика

Всички новини от Политика »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници