На първо четене: Приеха законопроекта за либерализация на пазара на ток

На първо четене: Приеха законопроекта за либерализация на пазара на ток

Pixabay

A A+ A++ A

Парламентът прие на първо четене промените в Закона за енергетиката, които предвиждат пълна либерализация на пазара на едро на електрическа енергия до края на 2023 г. при запазване на битовите потребители на регулиран пазар до 2026 г. В подкрепа на измененията гласуваха 98 народни представители от ГЕРБ-СДС, ПП-ДБ и ДПС, а 49 бяха „против". Срещу законопроекта бяха от „Възраждане“, „БСП за България“ и „Има такъв народ“, които изразиха опасения от повишаване на сметките за ток за бита, предаде НОВА.

Категорично битовите клиенти са защитени, като крайните снабдители и търговци ще ги снабдяват с електрическа енергия по регулирани цени при осигурени компенсации, заяви министърът на енергетиката Румен Радев в началото на дебата. Той посочи, че другото съществено изменение в предложения законопроект е свързано с въвеждането на национално определение за уязвими клиенти за снабдяване с електрическа енергия.

С измененията се прекратява ролята на обществения доставчик на „Национална електрическа компания” ЕАД (НЕК) и се премахват квотите на производители за регулирания пазар. В законопроекта е предвидено крайните снабдители на енергия, като доставчици на универсална услуга, да са задължени да снабдяват битовите клиенти, а те пък да не са задължени да сменят своя доставчик. По време на преходния период крайните снабдители ще снабдяват битови крайни клиенти по регулирани цени. Предвидена е възможност за компенсиране на битовите клиенти за разходите за закупуване на електрическа енергия в рамките на регулаторния процес за периода до 2026 г.

Теменужка Петкова (ГЕРБ-СДС) каза, че със законопроекта се цели либерализация на енергийния пазар на едро. „Никой не иска от нас да изведем битовите потребители на свободния пазар”, каза тя. Петкова обаче отбеляза, че в законопроекта има доста разпоредби, свързани с битовите потребители, които изискват сериозна преработка. По думите ѝ една част от тях трябва да отпаднат.

„Нямаме готовност да приложим този либерализиран пазар на дребно”, заяви Петкова. Тя обясни, че енергийната бедност е дефиниция само по отношение на електрическата енергия и тя ще свърши работа, когато имат готовност да изведат битовите потребители, постепенно при това, на свободния пазар, но първо трябва да бъде изработен механизъм за защита на тези уязвими енергийни потребители.

„Още нямаме яснота откъде ще бъдат осигурени тези средства, така че да бъдат защитени битовите потребители, допълни тя. Българският потребител трябва да остане на регулиран пазар и да либерализираме пазара на едро”, заяви Петкова.

#електроенергия #либерализация #първо четене #НС

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Енергетика
Последно от Енергетика

Всички новини от Енергетика »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници