Евгений Кънев: Силните в земеделието са изключително близки с ГЕРБ и ДПС

Евгений Кънев: Силните в земеделието са изключително близки с ГЕРБ и ДПС

Русе Медия

A A+ A++ A

"Няколко неистини се въргалят в публичното пространство, като валяк продължават да набират скорост и стават истина. Това с тежките метали е откровена лъжа. Украйна много отдавна експортира. Тя е от 2017 г. асоцииран член на ЕС и в зоната за свободна търговия."

Това каза в интервю за БНР икономистът Евгений Кънев, който анализира ескалацията на земеделските протести и политическите реакции по темата.

Всичко тръгна от погрешната преценка на производителите на слънчоглед, които решиха, че ще изчакат, за да продават много скъпо, смята икономистът. "Те останаха с един скъп слънчоглед, който не могат да продадат. Всички останали култури имат много малък дял на вноса и не могат да разстроят нашия пазар, изтъкна Кънев.

"Нямам обяснение защо 2 дни преди ЕС да отмени забраната (за внос на украинско зърно - бел. ред.) ние правим тази инициатива", коментира още Кънев. "За мен това може да е някаква провокация. Това е политическа грешка. След това тя се дублира с комуникационна грешка. Но няма икономически грешки."

"Силните в сектора са изключително близки с ГЕРБ и ДПС, които от години управляват този сектор. Те са техни рожби. Няма как да няма координация и хората, които протестират, са водени от тези, които са подбудени с партийни и политически мотиви да ги подстрекават към правителството", изрази мнение Евгений Кънев.

Според него "целият разговор се води около това как правителството е изключително слабо, изключително некадърно, не знае какво да прави, обаче поради факта, че е най-доброто в момента за България, ние сме тук да помогнем и да го спасим".

Има конфликт на интереси между различните протестиращи, заяви още Кънев. "Нямат място в един и същи протест. Те са хора с противоположни интереси."

#Евгений Кънев

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Политика
Последно от Политика

Всички новини от Политика »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници