ДАНС засече недеклариран износ на дефицитни у нас лекарства

ДАНС засече недеклариран износ на дефицитни у нас лекарства
A A+ A++ A

Държавната агенция "Национална сигурност" (ДАНС) е засякла недеклариран износ на дефицитни у нас лекарства и умишлени действия на властимащи лица в частна полза. Това обяви председателят на парламентарната здравна комисия Костадин Ангелов (ГЕРБ) по време на заседание. Той съобщи, че това се посочва в справка на ДАНС до него, която е получил. Той каза, че първо ще запознае депутатите с нея, а след това ще я предостави и на медиите, тъй като документът не е с гриф "секретно".

Ангелов уточни, че от това, което е прочел в движение в последния момент преди заседанието, в справката на ДАНС се посочва, че "има умишлени действия на властимащи лица, които са действали в посока частен търговски интерес и в хода на липсващи лекарства на територията на България конкретни фирми, посочени с имената им, са извършвали паралелен износ, без да го декларират".

Ангелов каза, че след запознаване с проблема ще бъде взето решение какво да се прави, за да бъде защитен интересът на гражданите и да им бъдат осигурен лекарства, без държавата да си търси повече извинения. "Няма сила, която да е по-силна и от най-слабата държава", каза той.

По време на заседанието беше дадена зелена светлина на промени в Закона за лекарствените продукти, които целят именно да осигурят по-добра проследяемост на веригата на лекарствоснабдяването. С тях се предлага да се свърже националният номер на лекарствата с верификационния им код и така движението на всяка опаковка да е видимо.

#ДАНС #лекарствата #лекарства

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Здраве
Последно от Здраве

Всички новини от Здраве »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници