Кризисната ситуация в засегнатите от наводненията райони в Гърция продължава

Кризисната ситуация в засегнатите от наводненията райони в Гърция продължава

фейбук

A A+ A++ A

Гръцките власти продължават усилията си за преодоляване на щетите засегнатите от наводненията райони в Гърция.

В засегнатия от наводненията район на Тесалия в Централна Гърция нивата на водата остават все още високи, а гръцките власти продължават с усилията за отваряне на пътните артерии, както и за откриването на мъртви животни, които представляват опасност за обществетото здраве, предаде гръцката телевизия „Скай“.

Смята се, че повече от 110 хиляди животни и птици са се удавили и основната грижа на властите е незабавната им кремация или заравяне, за да се предотврати разпространението на заразни болести.

Подобряване на обстановката има на пътната мрежа в Лариса, Кардица и Трикала, където всички основни пътища са отворени, с изключение на връзката между Трикала и Лариса. Въпреки това за пореден ден остава затворена магистралата Атина-Солун, проблеми има и по железопътната мрежа. Отцепени остават селата в общините Килелер, Агия и Фаркадона.

Посевите и животновъдните ферми в селата на Кардица са потънали в кал, а крайречните райони на Лариса приличат на тресавище, съобщава „Скай“.

Продължават и проблемите с водоснабдяването. Водата все още е негодна и в резултат се увеличават случаите на гастроентерит. През последните два дни в засегнатите райони са приети 1396 души с различни здравословни проблеми, от които 48 с гастроентерит.

Пожарната служба е получила 11 735 сигнала за изпомпване на вода и отстраняване на дървета, а до днес е извършила общо 4594 спасителни операции на хора, от които 807 по въздух.

Все още се полагат огромни усилия за овладяване на водите от прелялата река Пеней край Лариса.

Опасност от преливане има и за езерото Карла край Волос, където нивото на водата тревожно се е повишило. Кметът на община Килелер Танасис Насиакопулос съобщи, че ако водата се повиши с още 60 см, езерото ще прелее и ще наводни село Сотирио.

Средиземноморския циклон „Даниел“, който остави след себе си огромни материални и инфраструктурни щети, отне живота на 15 души в Гърция и остави стотици други без домове, храна и вода.

#Гърция

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници